Visoke temperature – manjše ovce

Foto: Žurnal24 Zaradi milejših zim preživijo tudi šibkejši primerki.
Posledice globalnega segrevanja se kažejo tudi tam, kjer jih ne bi pričakovali. Ovce soay se zaradi previsokih temperatur letno lažje za sto gramov.
Oglej si celoten članek

Divje ovce soay so ime dobile po otoku, na katerem živijo. Gre za ene od največjih ovac, so dvakrat večje od domačih in lahko tehtajo tudi do 45 kilogramov. Kljub velikim količinam hrane, milejšim zimam in daljšim poletjem so znanstveniki med 25-letnim opazovanjem ugotovili, da je povprečna teža padla s 30 na 28 kilogramov, poleg tega imajo zdaj tudi krajše noge. 

Porušena naravna selekcija

Znanstveniki menijo, da zaradi višjih temperatur preživijo tudi tisti osebki, ki bi sicer poginili v hladnejših zimah. Prav tako so kotitve zaradi toplega vremena prej, kar pomeni, da so mladiči manjši. Tako s postopnim procesom selekcije prihaja do zmanjševanja teh divjih ovac.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.