Vizjak odgovarja Kranjcu

Foto: Žurnal24 andrej vizjak bobo
Gospodarska rast je predvsem posledica bistveno povečanega izvoza in vpletenosti slovenskega gospodarstva v mednarodne tokove, je prepričan gospodarski minister.
Oglej si celoten članek
 
 

Na rast slovenskega gospodarstva zelo vpliva tudi rast naših ključnih trgov, od Nemčije, Avstrije, Italije do držav Zahodnega Balkana in Rusije. Imamo diverzificirane poslovne stike, ki se nadgrajujejo, imamo tudi razmeroma intenzivno naložbeno politiko v Sloveniji, tako zasebno kot tudi javno.

Andrej Vizjak

 
Slovensko gospodarstvo raste hitro, rast pa ni le posledica nekih državnih naložb, temveč predvsem bistveno povečanega izvoza in vpetosti slovenskega gospodarstva v mednarodne gospodarske tokove, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

S tem se je odzval na izjave guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca glede gospodarske rasti in inflacije. Svet banke v svojem poročilu o cenovni stabilnosti v državi namreč ugotavlja, da rast inflacije ni samo posledica rasti cen hrane in naftnih derivatov, ampak tudi notranjih dejavnikov, predvsem pregretosti nekaterih sektorjev gospodarstva, pa tudi nekonkurenčnega okolja nekaterih panog, v katerih lahko ponudniki zvišujejo ceno, na kar je opozarjal že nekdanji guverner in predsedniški kandidat Mitja Gaspari.

"Strinjam se z ocenami, da so vzroki inflacije lahko bistveno širši od zgolj podražitev energentov in osnovnih živil, da so vzroki za inflacijo lahko tudi v bolj prikritih elementih, na katere opozarja guverner, in da je to pojav, s katerim se moramo spopasti čim bolj učinkovito," je povedal gospodarski minister in zatrdil, da je vlada pri sprejemu proračunskih dokumentov za prihodnje obdobje bistveno oklestila primanjkljaj.

Na ministrstvu za gospodarstvo poleg tega že pripravljajo načrt reguliranih cen za prihodnje obdobje, ki bo zelo restriktiven, tako da bo tudi to korak v smeri prizadevanj za zniževanje inflacije. "Vlada oziroma ministrstvo za gospodarstvo lahko sicer prek načrta reguliranih cen vpliva zgolj na približno 10 do 11 odstotkov cen, vse ostalo se prosto oblikuje na trgu na podlagi ponudbe in povpraševanja," je povedal Vizjak.

Vlada seveda nima ne ambicije ne pristojnosti določati ali vplivati na marže in poslovne odnose med gospodarskimi subjekti, želi pa si, da je to na očeh kupcev, javnosti in da "se tako ob podražitvi vidi, kaj in kdo. S tem se posledično izvrši pritisk na tistega, ki to počne neupravičeno," je povedal minister.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.