Vizjak: Žal mi je, da sem zaposlil ASK

Foto: Žurnal24 "To je banana republika, ne pa neka urejena država," je izplačevanje visokih reg
Nekdanji bobnar ansambla Testament in trenutni gospodarski minister komentira boj proti tajkunom, opcijske pogodbe ter vse višje cene hrane in energentov.
Oglej si celoten članek
V protitajkunski vojni bo za kredibilnost vlade zelo pomembno, kako bodo državne institucije, med drugim tudi "vaš" Urad RS za varstvo konkurence, ukrepale ob menedžerskem prevzemu Istrabenza. Hitro se lahko pojavi dvom o pristranskosti vlade.
V celoti podpiram neodvisno strokovno, vendar učinkovito delo nadzornih institucij. Vsi moramo biti v enaki situaciji. Verjamem, da tudi kar se preostalih članov vlade tiče, ni bilo nikakršnega signala, da bi si kdorkoli želel ali celo apeliral na neko pristransko delo. Tako Bavčar in Šrot, ki sta trenutno v postopkih, nista v postopkih zaradi tega, ker prihajata iz opozicijskega političnega tabora, ampak zaradi primerov, katerih nosilca sta. Spornih primerov je še več, zato si želim, da bi se agencije malo "zmigale“ glede prevzemov prek parkirišč.

Vam je žal, da ste pred leti zaposlili kot državno sekretarko Andrijano Starina Kosem?
Mi je, da.

Sliši se, da obstajajo opcijske pogodbe, ki vam osebno omogočajo prevzem Term Čatež.
Nisem ne lastnik niti solastnik nobenega podjetja, registriranega v Sloveniji ali tujini, in nimam sklenjene nobene pogodbe, ne opcijske ne kakršnekoli druge. Imam le pogodbo o delovnem razmerju. Omenjene neresnice so izrekli ljudje, ki so že evidentno lagali o menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško. Nekomu, ki je izrekel že več dokazanih neresnic, bi bilo smešno še naprej verjeti.

 
 

Nekomu, ki je izrekel že več dokazanih neresnic, tudi o menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško, bi bilo smešno še naprej verjeti.

Andrej Vizjak,
o opcijski pogodbi za Terme Čatež

 
Ste vlagali v Perspektivo v kakršnikoli obliki?
Prihranke vlagam v točke vzajemnih skladov, kar sem tudi javno objavil. V lasti ima še 12 delnic Petrola, ki sem jih pred leti zamenjal za lastniške certifikate.

V katere sklade vlagate?
V KD Galileo, sklade NLB in v sklad Special Oportunities pri Perspektivi.

V kakšnem odnosu ste z lastnikom Perspektive Daretom Južno?
V dobrih, tako kot z marsikaterim drugim gospodarstvenikom.

Je bilo delovanje državnih ustanov v Termah Čatež transparentno?
Povsem transparentno. Država svojega deleža v podjetju ni povečevala. Je pa treba izpostaviti veliko napako NLB, ki je prek sklada Maksima ID prodala desetodstotni delež v zasebne roke, čeprav je NLB v večinski državni lasti. S tem dejanjem je banka močno nagnila tehtnico v škodo države. Država je izgubila moč, ki bi jo lahko ob umiku bolje unovčila.

Iz vodstva Holdinga Slovenske elektrarne je bil umaknjen Koletnik, ki je bil blizu družini Petek. Zakaj?
To ne drži. Koletnik je bil imenovan kot vršilec dolžnosti direktorja – durgi član poslovodstva. Na poznejši razpis pa so se prijavili številni, izmed katerih je bil izbran tisti, ki lahko učinkovito pelje ta pomemben gospodarski subjekt skupaj z obstoječim članom poslovodstva Jožetom Zagožnom.

Kaj prinaša predlagana uvedba enotirne uprave v Telekomu?
Z neuspelim poskusom prodaje 49,14-odstotnega deleža se je država odločila, da bo šla malo agresivneje po razvojni poti. Zato smo predlagali spremembo načina upravljanja. Ocenjujemo, da je pri družbah, kot je Telekom, takšen način učinkovitejši. O prehodu na enotirni sistem upravljanja pa razmišljamo tudi pri Pošti Slovenije, ki je v stoodstotni državni lasti.

Je uvedba enotirnega sistema povezana tudi z menjavo uprave?
Predlog, ki smo ga oblikovali kot razširitev dnevnega reda, vsebuje nekako ista imena. Ko sem prišel s tem predlogom na vlado, se je odprla diskusija, usmerjena v nekatere člane nadzornega sveta, ki so glasovali proti priporočilom vlade glede višine nagrad upravi. Tu so si nekateri, ki so bili predlagani s strani vlade, privoščili nespoštovanje priporočil. Pri tem se pojavi dvom, ali še imajo zaupanje večinskega lastnika.

Vizjak meni, da Sarkozyjev predlog o odpravi obdavčitve nafte ne rešuje problema. © IFP

 
Se res vrača v Mobitel nekdanji odstavljeni direktor Igor Marinšek?
To je stvar Telekoma, jaz pa si želim, da družbo vodijo strokovnjaki, ki bodo lahko uresničili ambiciozne razvojne načrte. Pri tem ne izključujem nikogar in ne dajem prednosti nikomur.

Podpirate nedavni Sarkozyjev predlog o odpravi obdavčitve nafte?
Ne, ker ne rešuje problema. Prepričan sem, da če pride do tega, bi polovico pobrali dobavitelji, polovico pa trgovci. Potrošnik, na katerega cilja ta ukrep, pa od tega ne bi imel ničesar. Edini spopad s tem je učinkovitejša uporaba energije in alternativnih obnovljivih virov ali ob manjši porabi večja izkoriščenost energentov.

Kako sami ravnate ob vse dražji in redkejši energiji?
Uporabljamo sončne kolektorje, varčne žarnice, delno se ogrevamo z obnovljivimi viri, lesom, nakupujemo aparate varčnih razredov.

Imate na ministrstvu kakšno napoved, kako se bodo cene nafte in derivatov gibale?
Bojim se, da bodo naraščale, ker ni nobenih argumentov, da ne bi. Hitrorazvijajoče ekonomije porabijo vse več nafte, kot jo je možno načrpati. Povpraševanje se povečuje, ponudba pa temu ne sledi.

Če bi se greli na kurilno olje, bi ga kupili zdaj?
Nisem ga še, ga pa bom verjetno kmalu. Menim, da je glede na stanje na trgu zdaj najbolj ugoden čas za nakup.

Predsednik uprave Gazproma Miller je potrdil, da bo šel plinovod Južni tok preko Slovenije. Je to res?
To sporočilo predsednika uprave Gazproma je za Slovenijo zelo spodbudno. Mi smo načelno ta projekt podprli že ob obisku predsednika uprave v Sloveniji. Gre pa za dobrodošlo nadgradnjo zanesljivosti oskrbe Slovenije z zemeljskim plinom.

 

Minister, bobnar, rokometaš in ponosen oče treh otrok

Prosti čas
Še ne 44-letni minister Andrej Vizjak v svojem prostem času zahaja v naravo, se ukvarja s športom in neguje svoje vino. Je lastnik vinograda in obožuje rumeni muškat.

Šport in kultura
Najstniška leta je preživel na gimnaziji Brežice. V tistem obdobju je bil tudi član "boybanda“ Testament, v katerem je igral bobne. Približno deset let je treniral rokomet za lokalni brežiški klub (tudi za člansko ekipo). Danes, ko mu dopušča čas, odigra kakšno tekmo malega nogometa, redkeje pa se loti tudi tenisa.

Prva zaposlitev
Delal je kot raziskovalec na inštitutu za raziskave, razvoj in projektiranje pri podjetju Litostroj Ljubljana.

Ali je nedavna okvara v Jek kakorkoli vplivala na razmišljanja o gradnji drugega bloka?
Ne. V nuklearki Krško je šlo za običajen neobičajen dogodek, reakcije pa so bile pretirane. Uprava za jedrsko varnost bi se lahko z natančnejšim opisom stanja v JEK izognila pretirani reakciji. Menim, da je svoje delo opravila neprofesionalno.

Bodo za odgovorne sledile sankcije?
Za to je pristojno ministrstvo za okolje in prostor. Sem pa ministru Podobniku predstavil svoje stališče.

Bo Družba Hidroelektrarne na Spodnji Savi dobila koncesijo za osem elektrarn na Srednji Savi?
Ni je še dobila, se pa zavzemamo, da bi jo.

Trga elektrike in plina sta že nekaj časa odprta, pa potrošniki tega ne čutimo. Boste pospešili njun razvoj?

Delamo na diverzifikaciji virov, zato smo naredili tudi nekaj konkretnih projektov, kot je plinska postaja Ajdovščina. Ta nam zagotavlja, da imamo polega ruskega še alžirski plin. V času, ko ponudba ne zadovoljuje potreb, pa ne moremo pričakovati večjih razlik med ponudniki.

Pred nekaj meseci je več elektropodjetij hkrati dvignilo cene. Postopek se je začel, potem pa je vse potihnilo.
Vprašajte tistega, ki je postopek uvedel, to je varuh konkurence. Sicer pa je po moji oceni popolnoma razumljivo, zakaj so podjetja približno enako dvignila ceno. Ker jo podjetja tudi po približno enaki ceni kupujejo.

Boste septembra na državnozborskih volitvah kandidirali v Brežicah?
Evidentiran sem kot kandidat Slovenske demokratske stranke v Brežicah.

Kdo pa bo vodil kampanjo stranke? Bo v vodenje vključen Borut Petek?
To so državnozborske volitve, zato imamo državni volilni štab. Tudi v Brežicah, kjer ga vodi Roman Zakšek.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.