Vlada 3,1 milijona, občina 450 tisočakov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Novomeška občina pripravlja občinski prostorski načrt za ureditev tamkajšnjega romskega naselja Žabjak-Brezje.
Oglej si celoten članek

Vlada je za projekt prostorsko-komunalne ureditve, ki naj bi izboljšala bivanjske pogoje in pospešila vključevanje romske skupnosti, nedavno namenila 3,1 milijona evrov, prispevek novomeške občine pa naj bi znašal 450.000 evrov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji mesečni novinarski konferenci med drugim povedal, da so pripravo spremembe omenjenega prostorskega načrta začeli junija, delež novomeške občine pa bi lahko zaradi dodatnih prostorskih urejanj ob gradnji mestne zahodne obvoznice na omenjenem območju navedeni prispevek presegel za do 400.000 evrov.

Izvedbene variante so že pripravili in se bodo z vsemi vpletenimi odločili za najboljšo, temu pa bo sledilo komunalno urejanje, ki bo Romom v omenjenem naselju priključitev na komunalno infrastrukturo omogočilo pod enakimi pogoji kot drugim občanom.

Novomeška občina se je z vlado tudi dogovorila, da bodo v omenjeni projekt vključili ukrepe na okoliškem vplivnem območju, ki je po Macedonijevih besedah izpostavljeno številnim varnostnim tveganjem. Prihodnje leto tako načrtujejo ureditev pločnika in javne razsvetljave v vaseh Muhaber ter Hudo.

Večinski lastnik zemljišč v romskem naselju Žabjak je sicer država, Mestna občina Novo mesto pa je njihov prenos nase pogojevala z že izvedeno prostorsko ureditvijo in zagotovitvijo vsaj treh milijonov evrov za ureditev tamkajšnje komunalne infrastrukture.

Po zadnjih podatkih novomeške občine Novo mesto v romskem naselju Žabjak-Brezje živi približno 700 Romov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:56 20. November 2017.

    Vsi cigoti- neĆivili, so dokaz, da bilo kaka socializacija takih ljudi in njim bližnjih je NE-mogoča.. v stoletjih dokazano.. !!

  • 18:01 20. November 2017.

    Lepo! Vsaj nekdo dobi kaj zastonj v tej državi! Maene oberejo davki do kosti

  • 17:39 20. November 2017.

    Slovenec pa ne sme graditi niti na svoji zemlji in mu to podrejo. Oni zasedejo tujo zemljo in za darilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.