Tako bi vlada olajšala zaposlovanje tujcev

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Številne spremembe za tujce v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, so sporočili z Urada vlade RS za komuniciranje.

Državnemu zboru so ga v obravnavo poslali po nujnem postopku. 

Kakšne spremembe prinaša novela? 

Tujec bi lahko po novem v času veljavnosti enotnega dovoljenja lahko zamenjal delodajalca in delovno mesto, ali se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), torej brez odločbe upravne enote.

K zaposlitvam v javnem sektorju pa ZRSZ soglasij sploh ne bo več dajal. "V državnem oziroma javnem sektorju, predvsem na področju zdravstva in socialnih storitev (zdravstveni domovi, domovi za starejše, varstveno delovni centri in socialnovarstveni zavodi za usposabljanje, v javnih zavodih, ki izvajajo socialnovarstveno storitev pomoč družini na domu ter v javnih socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo socialnovarstvene storitve) je veliko pomanjkanje ustreznega kadra," so svojo odločitev utemeljili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so zakon pripravili. 

Prosilci za azil bodo lahko pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih statusa prosilca za azil (trenutno morajo na to pravico čakati devet mesecev).

Poleg tega zakon določa nov rok za nastop dela, ko tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja zamenja delodajalca, ali se zaposli pri dveh ali več delodajalcih. Za to bo po novem potreboval le soglasje ZRSZ, ne več pisne odobritve upravne enote.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.