Vlada bo spet delila denar: Za začetek pet milijonov, kdo jih bo dobil

Foto: Profimedia Denar, evro, štetje denarja Foto: Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bojan Kumer
Vlada je sprejela uredbo o merilih in naslavljanju energetske revščine. Za zdaj je predvideno, da bodo pomagali okoli 500 gospodinjstvom.
Oglej si celoten članek

Slovenija je ena redkih držav v Evropski uniji (EU), ki ji je uspelo sprejeti tako uredbo, se je pohvalil infrastrukturni minister Bojan Kumer: "EU nima skupne politike, ki bi bila namenjena temu področju, zato Slovenija tukaj stopa korak naprej. Ker se bliža energetska draginja, bomo tako lažje naslovili energetsko revna gospodinjstva."

Ministrstvo za infrastrukturo bo moralo pripraviti triletni akcijski načrt, kako in s katerimi ukrepi zmanjšati energetsko revščino ter določiti cilje, da se ta problematika čim prej odpravi.

Uredba daje podlago za vrsto ukrepov, nekateri se že izvajajo, drugi se še bodo, in sicer tako v okviru Eko sklada kot ministrstva za infrastrukturo.

Energetsko revščino opredeljuje kot stanje, v katerem je gospodinjstvo, katerega dohodek je nižji od praga tveganja revščine in ne more zadovoljiti svojih osnovnih potreb po energiji (ogrevanje, priprava sanitarne vode, hlajenje, kuhanje in razsvetljava) zaradi neustreznih bivanjskih razmer, nezmožnosti izpolnjevanja teh potreb po dostopnih cenah ali nizke energijske učinkovitosti bivalnih prostorov.

Za energetsko revno se bo štelo tudi gospodinjstvo, katerega strošek za rabo energije predstavlja več kot polovico razpoložljivega dohodka.

Podrobnejša merila bodo opredeljena ob vsakokratnih razpisih ali pozivih za spodbude ali olajšave za odpravo ali zmanjšanje energetske revščine. Število energetsko revnih gospodinjstev v Sloveniji bo vsako leto do konca februarja objavil državni statistični urad.

Merila, kdo bo upravičen do denarja, so natančno določena, pravi Kumer. Sredstva bodo dobila gospodinjstva, kjer imajo dohodek nižji od praga tveganja revščine, kjer je energijska učinkovitost gospodinjstva merilo 150 kWh na kvadratni meter, imajo neustrezne bivanjske razmere (pušča streha, stene so vlažne, temelji so neustrezni) in kjer je delež porabe za energijo nadpovprečen.

Zneski, ki jih bodo dobila gospodinjstva, so odvisni od teh meril. Za ciljno naslavljanje energetske revščine je pri Eko skladu namenjenih 5 milijonov evrov, to moralo bi biti dovolj za 500 gospodinjstev, je povedal Kumer, pri ostalih ukrepih o zneskih ni želel govoriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:12 14. Oktober 2022.

    "...katerega strošek za rabo energije predstavlja več kot polovico razpoložljivega dohodka.." Torej se lahko greješ v stari bajti na elektriko, …

  • 22:06 13. Oktober 2022.

    Socialne lenobe ki nosijo račune velike potrošnje na CSD bodo dobile nagrado da si ne urejajo bivalnega objekta, to je …

  • 20:26 13. Oktober 2022.

    Če še znam. Računat bo vsako od teh 500 gospodinjstev prejelo po 10.000 €. A je kdo v tej vladi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.