Vlada dala zeleno luč: Od danes dalje dovoljeno tudi to

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Z današnjim dnem je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.
Oglej si celoten članek

Veljali pa bodo posebni pogoji, saj bodo bolnike s covidom-19 obravnavali v skladu s priporočili in navodili, ki veljajo v času epidemije. Ti bolniki bodo tudi vnaprej deležni le nujne zobozdravstvene oskrbe na obstoječih nujnih vstopnih točkah.

Z začetkom epidemije je namreč vlada posegla v izvajanje dejavnosti v zdravstvu. Odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Vlada pa je v petek popoldne na dopisni seji sprejela odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Po odredbi, ki jo je vlada prav tako sprejela v petek, je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh - primarni, sekundarni in terciarni - zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal.

Foto: Pixsell Zobozdravnik

Vse ostale pa se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19.

Vsi izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Zaradi zamejitvenih ukrepov so bolnišnice po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije v marcu sicer opravile le 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino. Po ocenah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz prejšnjega meseca pa naj bi v času epidemije odpadlo za 95 milijonov evrov storitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:50 10. Maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • 08:59 9. Maj 2020.

    Minaj criptovalute. Preko telefona z enim klikom na dan. Download: https://minepi.com/matej1406 Invitation code: matej1406

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.