Sirskemu beguncu spet grozi izročitev

Vlada danes sprva ni nameravala razpravljati o sirskem beguncu, a kot kaže, je nato prišlo do spremembe.
Oglej si celoten članek

Vlada je na predlog Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov razpravljala o obstoju interesa za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Ahmada Šamija v Sloveniji po 51. členu Zakona o tujcih. "Člani vlade so razpravljali tudi o nekaterih drugih pravnih možnostih, vendar so ugotovili, da le-teh ni mogoče uporabiti v tem konkretnem primeru. Konsenza o predlogu, da obstaja interes RS za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje v Sloveniji, ni bilo, zato je bila točka umaknjena z dnevnega reda. S tem je postopek na vladi zaključen," so sporočili.

Vlada je pregledala vse pravne možnosti, kaj lahko stori glede statusa sirskega ter ugotovila, da nima pristojnosti, da bi lahko v to zadevo posegla, je po seji povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je pojasnil prvak SD Dejan Židan, pa vlada danes za nobeno od možnih rešitev ni našla soglasja in o tem ni glasovala.

Po navedbah Erjavca je bilo na današnji seji vlade izpostavljenih veliko pravnih vidikov, kako bi se lahko lotili tega primera. Pogovarjali so se zlasti o možnosti ugotavljanja obstoja interesa države, da Šami ostane v državi in dobi dovoljenje za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih. Ta določa izjeme, zlasti ko gre za osebe, ki so uspešne na znanstvenem, kulturnem in športnem področju, v konkretnem primeru pa teh elementov vlada ni zaznala, je po dolgi razpravi vlade po poroča nju STA povedal Erjavec. Možnost odločanja po tem členu je namreč v minulih dneh napovedal premier Miro Cerar.

Zadeva tako ostaja v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, ki je sicer izdalo odločbo o deportaciji Šamija.

Ob tem je Židan napovedal, da se bo sam še naprej zavzemal za to, da se človečnost in humanost v Sloveniji kažeta z dejanji, ne le velikimi besedami.

Tudi ustavna obtožba

Kot je znano, primer je v prejšnjih dneh dvignil precej prahu, v torek se je nato Ahmad Šami, ki naj bi ga policija tega dne deportirala na Hrvaško, zatekel v parlament v pisarno poslanske skupine SD, kjer naj bi čakal na premierja Mira Cerarja.

"Pravna država ni samopostrežna trgovina, kjer vzameš, kar ti ustreza. To, kar so danes storili poslanci SD in Levice, je neprimerno in nedopustno. Gre za očitno predvolilno kampanjo," je zatem poudaril Cerar.

Zaradi primera sirskega begunca je nato SDS zoper predsednika vlade vložila ustavno obtožbo. Pri tem se sklicujejo na 119. člen ustave, ki določa, da lahko DZ predsednika vlade ali ministre pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij.

Janša gre v napad Cerar: Gre za nov politikantski manever Janše, insinuacije zavračam

Premier Cerar je danes zavrnil predlo ustavne obtožbe, ki je bil vložen proti njemu. Zatrjuje, da v primeru Ahmeda Šamija kot v nobenem drugem primeru ni kršil ustave ali zakona.

Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • dd
    12:52 18. November 2017.

    Tukaj se pokaže, kako slovenski uradniki-poslanci in ministri ne spoštujejo zakonov. Za izsiljevalskega in problematičnega migranta, ki kot kaže se …

  • 08:39 18. November 2017.

    Pa naslov popravite : Ne grozi mu odstranitev , ampak za odstranitev iz SLO ima že odločbo v žepu !

  • 11:26 17. November 2017.

    Komaj čakam, da pleško pride na oblast

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.