Vlada: "Grožnje so nesprejemljive"

Foto: Fides
Foto: Fides
Vlada sindikatom sporoča, da se lahko o postopnem sproščanju varčevalnih ukrepov pogaja samo v okviru javnofinančnih zmožnosti države. FIDES medtem opozarja, da njihove zahteve niso nove.
Oglej si celoten članek

To je sporočilo, ki ga sindikatom predaja vlada. Po včerajšnjih maratonskih pogajanjih med vlado in sindikati, ko so slednji vlado presenetili z novo zahtevo, se je vlada danes odzvala s sporočilom v javnost, v katerem sporoča, da mora gledati celotno sliko stanja v državi. 
Vlada je nasprotni strani predlagala (na osnovi fiskalnega pravila in nujnosti odprave proračunskega primanjkljaja) formulo možne rasti stroškov dela v javnem sektorju do leta 2020, ki se glasi: rast stroškov dela = rast BDP – 1,5 % Vlada je predlagala, da bi se ukrepi sproščali postopno, učinki pa bi se enakomerno porazdelili v štiriletnem obdobju do leta 2020. 

FIDES: Zahteva ni nova

V sindikatu FIDES poudarjajo, da ne stavkajo proti bolnikom, ampak proti vladi, ki ima njihove rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema na mizi že 13 mesecev, med drugim tudi zahtevo po izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kot so zapisali so že 27. septembra na pogajanjih državni sekretarki na ministrstvu za zdravje Nini Pirnat dejali, da želijo izstopiti iz enotnega plačnega sistema.

"Obžalujemo, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc šele včeraj zaprosila predsednika vlade za mnenje, saj smo o tem govorili že 27. septembra. Od takrat je minilo že 49 dni," pravijo v FIDES. Mednijo, da bi lahko že včeraj podpisali memorandum o zamrznitvi stavke, če bi ministrica ukrepala takoj. "Vlada se bo morala odločiti, ali je ohranitev enotnega plačnega sistema tako pomembna, da je zanj pripravljena žrtvovati celoten javni zdravstveni sistem in bolnikom odrekati temeljne pravice, ali pa podpreti rešitve za boljši zdravstveni sistem."  

Letos višja plača

Kot je vlada zapisala, bodo javni uslužbenci letos dobili 1100 evrov višjo plačo kot pred dvema letoma. Omenjeni znesek je povprečje na posameznik na letnem nivoju. "Pri konkretnem posamezniku so bila povišanja lahko še precej večja, saj se je mnogim plača zgolj zaradi napredovanja povečala za od 4 do 20 odstotkov," so zapisali. Letos so se tako plače povišale zaradi sprostitve plačne lestvice začetek septembra, 1. decembra pa se bodo zvišale še zaradi začetka izplačevanja napredovanj iz leta 2016. Povišanje je posledica sproščanja ukrepov v letu 2015 in 2016, zlasti napredovanj in postopnega povečevanja regresa za letni dopust. 

Vlada izpostavlja, da plače v javnem sektorju naraščajo dvakrat hitreje kot v zasebnem sektorju. Plače v zasebnem sektorju so letos zrasle za 1,8 odstotka (0,5 odstotka v 2015), v javnem sektorju pa za 3,6 odstotka (1 odstotek v 2015).

"Grožnje so nesprejemljive"

Vlada poudarja, da se je treba zavedati, da je njena naloga skrbeti za uravnotežen razvoj in blaginjo vseh družbenih skupin, ne le javnih uslužbencev. "Grožnje s stavkami so ob tem, ko se plače v javnem sektorju zvišujejo in vlada spoštuje vse dogovore, nesprejemljive, nerealne stavkovne zahteve pa ogrožajo stabilnosti države," je povedala vladna stran. "Nujno je zavedanje, da je kljub ugodnim makroekonomskim kazalcem povečevanje mase stroškov dela v javnem sektorju vedno znova treba prilagajati finančnim zmožnostim." 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:11 17. November 2016.

    Ne glede na vse imamo tega psihopata, KUŠTRINA KONRADA namreč, vsi več kot čez glavo. Že s svojimi psihopatskimi nastopi …

  • 08:10 17. November 2016.

    Že nekaj časa si zdravniki ne zaslužijo spoštovanja, tako da, ja, naj se napihujejo še naprej kot žabe na lokvanjih, …

  • dd
    07:41 16. November 2016.

    Zdravniki naj bolj vestno in učinkovito zdravijo bolnike, pa bo več denarja ostalo za njihove plače. <br />Ne pa da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.