"Vlada krši svoj poslovnik"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Brez razprave v javnosti. Spremembe o delu sodišč in poteku sodnih postopkov.
Oglej si celoten članek

"Z navedenimi zakonodajnimi spremembami v sodstvu uradno nismo seznanjeni. O njih smo neformalno slišali po tiskovni konferenci vlade," se na spremenjeni predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o kazenskem postopku odziva vrhovno sodišče.

Predlog ni dostopen

Vsebina tega predloga je delno razkrita v sporočilu za javnost po 44. seji vlade, ki je bila 10. januarja. Predlog je vlada poslala v državni zbor (DZ), kjer ga bodo poslanci obravnavali po skrajšanem postopku. A spremenjeni predlog zakona ni javno dostopen ne na spletnih straneh vlade ali DZ ne na portalu E-demokracija.

Brez strokovne razprave

Predlog zakona med drugim predlaga različne možnosti glede slikovnega in zvočnega snemanja ter prenosa glavnih obravnav, med drugim tvitanje ali pošiljanje SMS-sporočil ter slikovno in zvočno snemanje z neposrednim prenosom. Ukinja se klasični pisni zapisnik o glavni obravnavi, ki naj bi se snemala. Teh sprememb pa ni v predlogu zakona, ki je bil v strokovnem usklajevanju od julija lani, in so v predlog vključene brez strokovne razprave. "Ugotavljamo, da te spremembe sploh v nobeni obliki niso bile predmet gradiva, ki je bilo v strokovnem usklajevanju, zato se strokovna javnost do njih niti ni mogla izjasniti. Tako ravnanje ni v skladu s poslovnikom vlade in resolucijo o normativni dejavnosti," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:19 22. Januar 2013.

    Vse delajo na-vrat na- nos, kot da so pred raspadom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.