Vlada o pripravljenosti Slovenije na prihod beguncev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada bo obravnavala pripravljenost Slovenije na morebiten prihod večjega števila beguncev. Premier Cerar bo načrt, ki so ga pripravili na notranjem ministrstvu, predstavil še nevladnim organizacijam, ki pa opozarjajo, da je vladni program zaenkrat nejasen, javnost pa slabo informirana.
Oglej si celoten članek

"Tudi vlado skrbi, kako bomo uspeli pomagati tolikšnemu številu beguncev," je v sredo dejal premier Miro Cerar in dodal, da bomo kljub zaskrbljenosti k temu pristopili odprto in brez strahu. Premer je zagotovil, da se Slovenija kljub zaskrblenost na morebitno večje število beguncev pripravlja od začetka begunske krize. Vlada bo na današnji seji obravnavala integracijsko sposobnost države in varnostni vidik begunske problematike.

Kontingentni načrt, ki bo potekal v treh fazah 

Notranje ministrstvo se na migrante pripravlja s tako imenovanim julija sprejetim kontingentim načrtom. V načrtu piše, da bi Slovenija ob povečanem dotoku beguncev te najprej namestila v azilnem domu v Ljubljani, integracijskih hišah v Mariboru in Ljubljani ter v Centru za tujce v Postojni, ki lahko skupaj sprejmejo 280 ljudi. Katere kapacitete bo odpirala, če bo prišlo do povečanega števila beguncev, še ni jasno. 

Vlada nima jasnega načrta

Popoldne, po seji vlade, se bo Miro Cerar na to temo sešel tudi s predstavniki nevladnih organizacij in prisluhnil njihovim predlogom. Spremljale ga bodo  ministrice za notranje zadeve, za obrambo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Vesna Györkös Žnidar, Andreja Katič in Anja Kopač Mrak.

Sicer nevladniki vladi očitajo medel odziv, zato se bojijo, da bo ob večjem prihodu beguncev prišlo do zmede. Pogrešajo nejasen higienski in zdravstveni načrt, oziroma, navodilo, kdo konkretno bo odgovoren za oskrbo beguncev. Vlada še vedno ni stopila v stik s predstavniki lokalnih skupnosti pravijo, v katerih naj bi namestili begunce, bo besedah nevladnikov pa je tudi javnost slabo informirana, zato bodo predlagali, da vlada v ta namen ustanovi posebni komunikacijski center.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:30 28. Avgust 2015.

    Ne...ne..ni res,vsi oni,kakor rdeči,tako tudi črni so mevže in poslušniki NATO ter EU

  • 18:26 28. Avgust 2015.

    Slovenci zapravljamo čas, stvari moramo vzeti v svoje roke<br /><br />Imamo svojo skupino na Facebooku: /SlovenijaZavarujmoMeje

  • 14:47 28. Avgust 2015.

    Ne,čakajo na ukaze SLO partijskih veljakov !!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.