Vlada odločila, kako bo prodajala

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nad postopki bo bdelo Računsko sodiščem, v postopek pa se bo lahko kadarkoli vključila tudi protikorupcijska komisija.
Oglej si celoten članek

Vlada je danes pojasnila, na kak način se bo lotila prodaje državnega premoženja. Postopki bodo pod nadzorom komisije, ki jo bo imenoval finančni minister. Izvedbo posameznih prodaj pa bo izvajalo Računsko sodišče.

Vključitev predstavnikov Komisije za preprečevanje korupcije bo možna kadarkoli, so sporočili z vlade. Ti lahko na podlagi lastne pobude, prijave fizične ali pravne osebe ali na zahtevo drugih državnih organov uvedejo postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitvi poslovanja ali o lobiranju ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja.

Odplačali bi dolgove in spodbujali gospodarstvo

Izkupiček od prodaj se bo delil glede na lastniški delež v posamezni naložbi. Denar, ki pripada državi, pa se bo porabil za odplačilo dolgov, za z zakonom določene razvojne projekte, za nakup novega stvarnega ali finančnega premoženja države z namenom spodbujanja gospodarstva , ali plačilo stroškov prodaj.


"Družbe KAD, SOD, MZ, DSU in PDP bodo sredstva iz kupnine uporabile za pokrivanje zakonskih obveznosti," so odločili na vladi.

"Prodaje kapitalskih naložb bodo izvedene na pregleden način z enakopravno obravnavo vseh ponudnikov, pri čemer se bodo zasledovali ključni cilji vseh deležnikov," zatrjujejo na vladi, ki so za cilje navedli doseganje najvišjih tržnih vrednosti prodajane naložbe, dokapitalizacije družb z zmanjšanjem deleža države, in pridobitvijo svežega kapitala za nov zagon gospodarske družbe, ter dokapitalizacije družbe s hkratnim umikom države.

Prodaja ali zamenjava naložb bo potekala ne enega izmed štirih predvidenih načinov. Ali kot javna ponudba, javna dražba, javno zbiranje ponudb ali kot ponudba vrednostnih papirjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:48 13. Junij 2013.

    Korupcija FIHO ne bomo tiho<br />Včeraj smo na Brdu pri Kranju ob 15-letnici FIHO lahko videli blišč in bedo ter …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.