Vlada proti predlogu PS in DL glede odpoklica župana

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je kljub izglasovani nezaupnici predsedniku vlade, sprejela določene zakonske spremembe. Med drugim je zavrnila predloge DL in PS glede možnosti odploklica župana.
Oglej si celoten članek

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes obravnavala predloge več zakonskih sprememb glede možnosti odpoklica župana in pogojev za funkcionarje glede pravnomočnosti obsodb, ki sta jih ločeno vložili poslanski skupini PS in DL, podprla pa ni nobenega. Med drugim v vladi utemeljujejo, da bi predlagane rešitve posegle v volilno pravico in ustavno načelo domneve nedolžnosti.

DL predlagala možnost odpoklica župana

V DL so predlagali spremembe zakonov o volitvah predsednika republike, o volitvah v državni zbor, o poslancih, o državnem svetu, o lokalnih volitvah, o lokalni samoupravi in o vladi. Z njimi želijo uvesti možnost odpoklica župana, predlagajo pa tudi uvedbo dodatnih pogojev za vložitev kandidature, s katerimi postavljajo tudi pogoje za prenehanje funkcije.

Po njihovem mnenju kandidat oziroma funkcionar ne bi smel biti pravnomočno obsojen na nepogojno ali pogojno kazen zapora za več kot tri mesece, prav tako pa ne bi smel biti pravnomočno obsojen ne glede na višino kazni zaradi kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Med predlaganimi pogoji pa je tudi, da zoper posameznika ni vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja.

PS želel omejiti kandidiranje in opravljanje javih funkcij

Zakonsko možnost odpoklica župana po principu referendumske zakonodaje so predlagali tudi poslanci PS. Ti želijo prav tako omejiti kandidiranje in opravljanje javnih funkcij. Sedaj veljavna zakonodaja določa, da mora funkcionar odstopiti, če je obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev.

Po novem pa bi se to zgodilo tudi, če bi bil obsojen za kaznivo dejanje glede javnih pooblastil, javnih sredstev in uradne dolžnosti, so ob vložitvi pojasnili na novinarski konferenci. Prav tako bi moral po njihovem mnenju funkcionar odstopiti zaradi vložene pravnomočne obtožnice zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. V takšnih primerih posameznik tudi ne bi mogel kandidirati za funkcijo.

Vlada predlogom nasprotuje

Kot so med drugim zapisali v gradivu po današnji seji vlade, bi s takšnimi rešitvami posegli v volilno pravico in v ustavno načelo domneve nedolžnosti ter kršili načelo sorazmernosti. "Prepoved kandidiranja in prenehanje funkcije zaradi pravnomočne obtožnice je tudi v nasprotju s kazensko zakonodajo, saj se skladno s kazenskim zakonikom prenehanje ali izguba posameznih pravic lahko veže samo na pravnomočno obsodbo," so pojasnili.

Glede zakona, povezanega z možnostjo odpoklica župana, ki so ga predlagali v PS, pa so v vladi zapisali, da predlog ne spoštuje notranje vsebinske členitve zakona, v katerega posega, in tudi ni jasen, nedvoumen ter razumljiv. Prav tako ne zagotavlja lokalne samouprave v občini v primeru odpoklica župana, so navedli.

Pri predlogu novele zakona o lokalni samoupravi, v katerem tudi DL med drugim predlaga odpoklic župana, pa so v gradivu po seji vlade med drugim zapisali, da je v nasprotju z načelom pravne varnosti. Kot so navedli, namreč ne ureja jasno in določno pristojnega organa in postopka za ugotovitev razloga za začasno prenehanje mandata občinskega voljenega funkcionarja ter pravice funkcionarja do pravnega sredstva v primeru predčasnega prenehanja mandata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:46 28. Februar 2013.

    DOLENJAK zavedaj se da si najbolj osovražena oseba poleg tvojega šefa v Sloveniji. Malo zaradi svojega delovanja, malo zaradi izgovorjenih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.