Vlada res kupuje stavbo NPU?

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Po Jelinčičevih podatkih naj bi jo kupila za 25 milijonov evrov. Na odgovor vlade, ali res kupuje stavbo na Dimičevi, še čakamo.
Oglej si celoten članek

Stavba Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), zaradi katere je ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal – ki jo je za 41 milijonov evrov najela od prijatelja Igorja Pogačarja doletela interpelacija opozicije, spet buri duhove. Tokrat naj bi jo vlada kupovala za 25 milijonov evrov.

Tako vsaj trdi prvak SNS Zmago Jelinčič, ki v pisnem poslanskem vprašanju sprašuje: "Ali drži informacija, da je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, da za približno 25 milijonov evrov odkupi stavbo, v kateri je sedež slavnega Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi cesti?" Vprašanja, ali se vlada res pogaja za nakup stavbe na Dimičevi in za kakšno ceno, smo poslali tudi vladnemu uradu za komuniciranje, kabinetu predsednika vlade in ministrstvu za notranje zadeve, vendar na odgovor še čakamo.

Velika proti majhni, cenejša proti dražji
Jelinčič sicer v poslanskem vprašanju primerja stavbo na Litostrojski cesti, ki jo je bivša vlada postavila z namenom, da bi vanjo naselila NPU, in stavbo na Dimičevi, ki jo je izbrala sedanja vlada. V prvi so na 35 tisoč kvadratih na voljo pisarniški prostor za približno 1200 ljudi za okoli 57 milijonov evrov. Stavba za zdaj sameva, na Dimičevi pa se je NPU vselil v 10 tisoč kvadratov, kjer je pisarniških prostrov za približo 300 ljudi, cena stavbe je okoli 25 milijonov evrov.

Jelinčič ugotavlja, da "že hiter primerjalni pogled obeh stavb pokaže nevzdržnost posla, saj je stavba na Dimičevi ulici kar nekajkrat manjša, nekajkrat manj funkcionalna, obenem pa kar nekajkrat dražja kot stavba na Litostrojski cesti. Na podlagi navedenih podatkov me zanima, kdo bo imel pri celotni zadevi koristi; ali morda gospa ministrica Kresalova in njen krog, saj je drugačno sklepanje izven okvirov pameti?"

Pahorju: Države ni treba zapraviti
Glede na to, da naj bi bila selitev ministrstva za okolje in prostor ter urada za statistiko še vedno pod vprašajem, Jelinčiča zanima, ali niso v ozadju tudi najemodajalci določenih prostorov v Ljubljani, ki jim vlada za letne najemnine nameni okoli 2,5 milijonov evrov. Pravi: "V času, ko je Republika Slovenija v gospodarski krizi, ko najema kredit, da bo podarila Grčiji okoli 400 milijonov evrov, in ko podpisuje bianco menico za poroštvo evropskim goljufivim državam v višini 2,73 milijarde evrov, bi od Vlade Republike Slovenije pričakoval racionalno obravnavo finančnih problemov, ne pa metanje denarja skozi okno, v točno določene žepe."

Zato vlado sprašuje, ali bo kljub tem navedbam izvedla transakcije oziroma ali bo kakšne zadržala. Obenem premierja Boruta Pahorja poziva, "naj začne gledati na Slovenijo kot na državo, ki ji predseduje le en mandat, v katerem pa države ni treba zapraviti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.