Vlada sinoči določila nove sprostitve, spet imamo novo strategijo cepljenja

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Sinoči na dopisni seji sprejeli nove odloke, prenovili tudi strategijo cepljenja. Na vrsti stari nad 50 let.
Oglej si celoten članek

Odpirajo se kinematografi, gledališča, arhivi

Z vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je vlada na večerni dopisni seji zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da poleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino, s 23. aprilom 2021 znova odpira tudi arhive in omogoča izvajanje javnih kulturnih prireditev (kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih). Začasne omejitve ponujanja kulturnih storitev bodo trajale do vključno 2. maja 2021.

Omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne bo veljala za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti bo obvezno testiranje nastopajočih, izjema bodo le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili. Pri izvajanju javnih kulturnih storitev, tako v zaprtih prostorih kot na odprtih površinah, bo obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 in smiselno upoštevanje higienskih priporočil ministrstva za zdravje in NIJZ.

Novost pri uresničevanju verske svobode

Vlada je sprejela tudi odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode. Z današnji dnem se tako širi možnost kolektivnega uresničevanja verske svobode tudi na odprte površine in dovoljuje izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja. 

Medtem ko omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja ne bo veljala, bo za njeno izvajanje obvezno testiranje oseb, ki bodo to dejavnost izvajale, z izjemo tistih, ki so covid že preboleli ali pa so se že cepili, ter upoštevanje varne medosebne razdalje.

Pri kolektivnem uresničevanju verske svobode bo obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 in smiselno upoštevanje higienskih priporočil ministrstva za zdravje in NIJZ.

Nova strategija cepljenja: V prednostni skupini po novem starejši od 50 let

Zaradi novih okoliščin v zvezi s potekom cepljenja je strategija cepljenja posodobljena. Na novo oziroma bolj podrobno so v njej opredeljene prednostne skupine za cepljenje.

V prednostno skupino so dodane naslednje osebe:

  • starejši od 50 let;
  • zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture v skladu z zakonodajo s tega področja.
  • zaposleni v sektorjih, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam ter drugo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 19:30 23. April 2021.

    Nova strategija 🙈🤣🤣🤣🤣 sej se prve nismo mel. Vsi, ki so pomembni za nemoteno delovanje drzave, a to nismo vsi …

  • 11:16 23. April 2021.

    Janez ima strateško strategijo, da strategije ni.

  • 10:11 23. April 2021.

    Strategi, brez strategije in vizije. Čas je, da odidejo, preveč škode in sramote so pridelali.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.