Vlada spet posegla na trg goriva, tako bo po novem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada je na današnji seji določila najvišje dovoljene veleprodajne cene goriva. Neosvinčen 95-oktanski bencin bo znašal 1,483 evra za liter in dizel 1,521 za liter.
Oglej si celoten članek

“Določili smo najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV, ki znašata za neosvinčen 95-oktanski bencin 1,483 evra za liter in za dizel 1,521 evra za liter. To je končna najvišja možna bruto veleprodajna cena, vključuje tudi DDV, ki ga lahko trgovci zaračunajo pri preprodaji,” je po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Cena je nižja od najvišje določene v maloprodaji, kjer je liter dizla omejen na 1,541 evra, liter 95-oktanskega bencina pa na 1,503 evra. Razlika je po navedbah Počivalška zaslužek malih trgovcev.

Vlada je sicer zaradi vse višjih cen goriva 14. marca sprejela uredbo, s katero je določila najvišje maloprodajne cene goriv.

Vlada je trem velikim trgovcem, Petrolu, OMV in MOL, naložila še, da morajo malim trgovcem prodajati gorivo. V preteklih tednih so imeli mali trgovci veliko težav, ker jim veletrgovci niso dobavljali goriva. Počivalšek je na predstavitvi vladnih sklepov danes dejal, da želijo pomagati malim podjetjem, "ki jim veletrgovci v zadnjem času niso dobavljali dovolj velikih količin goriv".

Na današnji seji vlade so pripravili tudi podlago za krpanje luknje, ki jo je z uredbo o določitvi najvišje možne prodajne cene povzročila trgovcem. Podrobnosti za zdaj še niso znane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:45 4. April 2022.

    Še vedno mi ni jasno, kaj je bil sploh pravi vzrok, da so energenti tako poskočili.

  • 07:03 1. April 2022.

    Naj dobavljajo gorivo iz Rusije, koliko Ukrajincev bi dejansko trpelo zaradi Slovenije če bi bilo obrnjeno? Nič ker so Ukrajinci …

  • 19:31 31. Marec 2022.

    Tistim, ki jim ni prav nižja cena goriva, pa naj plačajo več. Na črpalki bodo zadovoljni.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.