Vlada vzpodbuja revščino

Nacionalni reformni program bo po mnenju sindikatov poslabšal ekonomski in socialni položaj ljudi, vlada pa namesto ljudi znova v ospredje postavlja finance.
Oglej si celoten članek

Do osnutka Nacionalnega reformnega programa (NRP), ki ga mora vlada skupaj s paktom stabilnosti do konca maja poslati v Bruselj, so zelo kritični tudi Zvezi svobodnih sindikatov.

"To je odkrita napoved zavestnega, naklepnega povečevanja revščine," je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Po njegovem varčevalni ukrepi najbolj bremenijo ljudi, ki se že zdaj komaj prebijajo iz dneva v dan. Graditi razvoj na najrevnejših je po njegovem napaka. 

Semolič se je zavzel za novo odmero osnovnega minimalnega dohodka, ki je osnova za izračun socialne denarne pomoči. V sindikatu se zavzemajo tudi za izredno in redno uskladitev pokojnin. Ker slednje NRP ne določa, se po Semoličevem mnenju prav lahko zgodi, da je na drugo leto ne bo.

Dokument bi moral po besedah predsednika ZSSS ustvariti pogoje za nova delovna mesta, za premagovanje velikega števila brezposlenih: "Tako hitro, kot si vlada postavi ciljne številke pri konsolidaciji javnih financ, bi si jih morala tudi pri brezposelnosti, denimo, da se bomo v dveh letih približali številki 90.000 brezposelnih“ je ocenil

Ker v osnutku NRP ni izračunov,  s konkretnejšimi številkami jih bodo na jutrišnji seji  Ekonomsko-socialnega sveta le ustno seznanili, zmanjkuje časa za pogajanja. Sindikati se zato bojijo, da bo vlada oba dokumenta konec meseca poslala v Bruselj zgolj "zavita v celofan socialnega dialoga".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.