Vlada zavrnila sindikate

Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ Foto: Boštjan Tacol Branje Cankarejvih Hlapcev pred DZ
Vlada je zavrnila zadnji sindikalni predlog, v katerem sindikati pristajajo na 8-odstotno znižanje plač, saj da na manj kot 10-odstotno znižanje plač vlada ne more pristati.
Oglej si celoten članek

"Sviz izpostavlja, da so se slovenski izobraževalke in izobraževalci pripravljeni odreči delu svojih plač in pristati na slabši materialni položaj, niso pa pripravljeni sprejeti znižanja kakovosti javnih vrtcev in šol, ki jih vsiljuje vlada," so včeraj sporočili iz Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz).

Manj kot 10-odstotno znižanje ne gre

Sviz bi bil tako pripravljen pristati na osemodstotno znižanje plač, vendar le, če "se iz zakona o uravnoteženju javnih financ umaknejo posegi v standarde in normative, ki znižujejo kakovost izobraževanja". Ob tem poudarjajo, da mora biti znižanje plač časovno omejeno in progresivno, se pravi ničelno ali manjše pri nizkih plačah ter večje pri višjih plačah.

Na današnjih pogajanjih pa je vlada zvrnila njihov predlog: nočejo pristati na manj kot 10-odstotno znižanje plač.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je pojasnil, da naj bi danes zaključili ločena pogajanja o plačah in normativih v šolstvu.

Jutri zadnji dan pogajanj

Po Pličaničevih besedah se bodo jutri skupaj sestale vse tri podskupine pod vodstvom ministra za delo Andreja Vizjaka. To naj bi bil tudi zadnji dan pogajanj, je dejal Pličanič in izrazil upanje, da se bodo tudi kaj dogovorili. Manevrskega prostora pri plačah praktično ni, saj vlada pri znižanju plač ne more popustiti. Kot je pojasnil minister, pa so nekatere druge možnosti, pri katerih bi pogajalci lahko prišli skupaj.

"Upam, da se bodo sindikati zavedli situacije in sklenili dogovor, da to končamo in gremo v druge projekte, ki nas čakajo in ki jih v treh tednih pogajanj nismo mogli začeti, pa so tudi pomembni za našo državo in za to, da pridemo iz krize," je dejal Pličanič.

Branimir Štrukelj je pred pogajanji kot glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) danes pojasnil, da je bil to zadnji predlog in Svizovi pogajalci od tu naprej nimajo več mandata.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 18:14 3. Maj 2012.

    Miško te je naredill. Še en naivnež, ki naseda statistikam.

  • 15:55 3. Maj 2012.

    Štruklju je Kučan tast. Ali vam je sedaj kaj jasno ? Sploh pa to krizo ne povzročajo notranji razlogi (vsaj …

  • 14:15 3. Maj 2012.

    Sindikalisti,preprosti izsiljujejo.Napovedali so referendum še prej kot so vedli kaj in kako bo vlada naredila.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.