Vladi potrdili memorandum

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Odhajajoča vlada Janeza Janše je obravnavala v ponedeljek sklenjeni memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke in ga tudi ratificirala. Poleg tega je potrdila tudi zakon o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU, ki ga zdaj pošilja v DZ.
Oglej si celoten članek

Memorandum o LB je danes ratificirala tudi hrvaška vlada, državi pa si morata zdaj izmenjati ratifikacijske listine. Kot je povedal direktor Ukoma Anže Logar, začne memorandum veljati s prejetjem zadnjega obvestila o tem s strani obeh držav.

Za izvajanje memoranduma, ki bo objavljen v uradnem listu, bosta skrbeli zunanje ministrstvo in ministrstvo za finance v sodelovanju z visokim predstavnikom za nasledstvo.

Kot je že ob sklenitvi memoranduma povedal slovenski premier Janez Janša, bo slovenska vlada zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe takoj poslala v proceduro v DZ, ki bo postopek ratifikacije začel, "a ga ne bo dokončal, dokler s hrvaške strani prek diplomatskih poti ne dobimo listin o ratifikaciji memoranduma".

Kot je tedaj še dejal Janša, ki opravlja tekoče posle, je z Zagrebom dogovorjeno, da se izmenjava ratifikacijskih listin opravi v nekaj dneh.

Kaj je v memorandumu?

V tem memorandumu sta se državi zavezali, da bosta v okviru določil iz nasledstvenega sporazuma čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu in za račun Hrvaške na hrvaških sodiščih, pa tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada pa se je v memorandumu zavezala, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej. Kot je ocenil Janša, bi DZ ratifikacijo glede na stališča vseh parlamentarnih strank lahko dokončal še ta mesec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.