Vladi zmanjkuje časa, negovalcem pa potrpljenja

Foto: Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Foto: Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Zdravnikom so obljubili višje plače, pa jim je načrte prekrižalo Ustavno sodišče. Zdaj višjo plačo in boljše delovne pogoje zahtevajo tudi zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.
Oglej si celoten članek

Reprezentativni sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege ter vladna stran so danes nadaljevali pogajanja. Sindikati so z izkupičkom nezadovoljni in intenzivno nadaljujejo priprave na stavko, napovedano za 16. februar, je za STA povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Predstavniki vladne in sindikalne pogajalske skupine se bodo sicer ponovno srečali v ponedeljek zjutraj. Sindikati od vladne strani pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve.

Zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje

Vlada namreč tudi po nedavni sindikalni zahtevi po dvigu plač, primerljivim z dvigom plač zdravnikov za šest plačnih razredov, vztraja pri prvotnih pogajalskih izhodiščih, ocenjenih na 5,8 milijona evrov, je izpostavila Ilešič Čujovičeva.

Poleg dviga plač v sindikatih zahtevajo še sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, pa tudi plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali.

Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najkasneje 15. januarja, a do tega ni prišlo. Ko je vlada vendarle sprejela pogajalska izhodišča, so sindikati nad njimi izrazili razočaranje, razmere pa so zaostrila še pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, s katerimi naj bi vlada dogovorila dvig plač za šest plačnih razredov, nekaterim tudi za sedem.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:57 12. Februar 2022.

    potrebna je revolucija, nič drugega ne bo pomagalo k spremembam.

  • 09:28 12. Februar 2022.

    janez bo ,posel je bil sklenjen že lani takoj ,ko se je ustanovilo podjetje z enim zaposlenim na madžarskem,prodal 43% …

  • 08:21 12. Februar 2022.

    nam tudi zmanjkuje,potrpljenja

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.