Vlamljajo kot za stavo

Foto: Žurnal24 Poletni čas je za tatove, vlomilce in ostale nepridiprave najbolj dobičkonosen.
Poletni čas je za tatove, vlomilce in ostale nepridiprave najbolj dobičkonosen. Letos že 6.888 vlomov. Pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.
Oglej si celoten članek
Letos je bilo zabeleženih 713 vlomov v avtomobile, 337 vlomov v trgovine, 644 vlomov v gostinske lokale, število ropov pa se je ustavilo na 266.

Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše, pa tudi vikend hišice, iz leta v leto narašča. "V prvem polletju letošnjega leta smo zabeležili 6.888 vlomov (lani v istem obdobju 7.939). Od tega je bilo 298 vlomov v stanovanje, 918 vlomov v stanovanjsko hišo, 166 pa je bilo vlomov v počitniške hiše," zatrdi Leon Keder, predstavnik policije za odnose z javnostmi.

Prilika dela tatu
Po navedbah policije so storilci čedalje bolj predrzni ali nasilni. "Prilika dela tatu in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno," poudarja Keder.

Kaj storiti ob vlomu?
Tatvino, vlom v vozilo ali stanovanje takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca.

Pred daljšo odsotnostjo z doma zato:
- zaklenite vrata in zaprite okna
- ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih
- vklopite alarmno napravo
- ključev ne puščajte na skritih mestih, kot so nabiralniki, predpražniki ...
- doma ne puščajte dragocenosti in denarja
- o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku ...)
- poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Svetujemo, da vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov)
- doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe
 - ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše
 - z vidnih mest umaknite vrednejše predmete
 - sosedom povejte, kako ste dosegljivi
 - preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu
 - zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete ...)

Pozorni bodite tudi na plažah
Na plažah in bazenih bodite izredno pozorni na svoje imetje. Policija vsako leto zabeleži veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov, ki jih ljudje nosijo s sabo na plažo. Med sproščenim poležavanjem ob vodi ali živahnim čofotanjem v njej namreč kar prekmalu pozabimo, da smo na plaži pustili ležati torbo povsem brez nadzora. "Vrednejših predmetov zato ne nosite na plažo," konča Keder.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.