Vlomijo v nekaj sekundah

Foto: Saša Despot vlom v vozilo Foto: Saša Despot vlom v vozilo Foto: Saša Despot vlom v vozilo Foto: Saša Despot vlom v vozilo Foto: Saša Despot vlom v vozilo
Lastniki avtomobilov in koles lahko marsikaj storijo sami, da ne postanejo žrtve kraje.
Oglej si celoten članek


Policisti opozarjajo lastnike vozil, da lahko najbolj učinkovito zavarujejo svoje vozilo pred krajo z vgradnjo in uporabo mehanskih in elektronskih varnostnih naprav. 


Do vlomov v osebna vozila prihaja zlasti v večjih mestih, ko lastniki puščajo predmete na vidnih mestih v avtomobilu ali pa parkirajo na neosvetljenih mestih. Storilec po besedah vodje oddelke za premoženjsko kriminaliteto na GPU Aleša Kegljeviča lahko v vozilo vlomi v nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega.


Policisti svetujejo, da na vidnem mestu v vozilu ne puščamo ničesar, kar bi lahko zbudilo zanimanje storilcev. Predmeti naj ne bodo v vozilu niti za kratek čas, torej niti tedaj, ko parkiramo vozilo pred vrtcem, da otroka pospremimo ali pa gremo ponj. Predmete je treba v času, ko nas ni v vozilu, pospraviti v prtljažni prostor, svetujejo policisti. 

Ključavnico speljite skozi kolo 

Previdni naj bodo tudi lastniki koles, ki naj tega vedno primerno zavarujejo, ga priklenejo s ključavnico, ki jo je treba speljati skozi prednje ali zadnje kolo in nato skozi okvir kolesa npr. na ograjo ali stojalo za kolo, je svetoval Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana.Treba je uporabiti kakovostno ključavnico z označeno odpornostjo na poškodbe z različnimi predmeti in orodji. Ključavnice slabše kakovosti namreč za tatove niso nobena ovira, opozarjajo na policiji.

V prvem polletju letošnjega leta so obravnavali 1169 tatvin in velikih tatvin, kjer je bilo odtujeno kolo, lani pa je bilo takih primerov 2359.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.