Vlomilci so spremenili navade

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Število vlomov iz leta v leto niha, a se ves čas giblje v petletnem povprečju. So pa storilci v zadnjih letih spremenili svoje navade, če so v preteklosti odtujevali tehnične predmete, danes prednjačijo denar, nakit in dokumenti. Največ vlomov se zgodi na območju PU Ljubljana, več v naseljih kot zunaj njih.
Oglej si celoten članek

"Storilci v zadnjih letih odtujujejo predvsem denar, nakit in dokumente manj pa tehnične predmete, kot so TV, računalniki ali različna električna orodja," o vlomih v stanovanjske objekte pravi Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. "V preteklosti, predvsem v letih po osamosvojitvi, pa smo bili priča vlomom, ko so storilci odtujevali tehnične predmete."

PREBERITE ŠE: 

Število vlomov po besedah Menegalije sicer niha, vendar se ves čas gibljejo v petletnem povprečju. "Trende je težko napovedovati," odgovarja na vprašanje, ali se je število vlomov po osamosvojitvi povečalo. "Pojav ene ali dveh skupin, ki organizirano izvršujejo vlome, lahko kaj hitro spremeni statistiko." Foto: Žurnal24 (vir: Policija) Število vlomov v stanovanjske objekte po letih

Skupna preiskanost vlomov se giblje med 10 in 15 odstotki in se povečuje. "Preiskovanje vlomov praviloma poteka v 'serijah' oziroma se s prijetjem posameznega storilca ali organizirane skupine hkrati preišče več dejanj iz preteklih obdobij," razlaga Menegalija. 

Najpogosteje vlamljajo moški, stari med 16 in 45 let, zelo pogosto pa kazniva dejanja izvršujejo 
osebe, ki so v preteklosti že bile obravnavane za tovrstna kazniva dejanja, t. j. specialni 
povratniki. Foto: Žurnal24 (vir: Policija) Število ukadenih predmetov po letih

"Storilci še vedno najpogosteje vlamljajo s pomočjo fizične sile," razlagajo pri GPU. "Gre za nasilno odpiranje vrat in oken, predvsem v pritličju, proti čemer se občani lahko zavarujejo z uporabo oziroma vgradnjo kvalitetnega stavbnega pohištva z več točkovnim zaklepanjem, na primer protivlomnih vrat. Priporočamo uporabo tako tehničnih kot tudi mehanskih varnostnih sistemov." Foto: Profimedia Vlomilec

Najraje vlamljajo v stanovanjske hiše, sledijo vlomi v vozila, stanovanja, gostinske lokale in trgovine. Pri tem največkrat uporabijo silo in v hiše vstopajo skozi balkonska vrata ali okna, v primeru stanovanj pa največkrat lomijo vložek cilindrične ključavnice.  Foto: Žurnal24 (vir: Policija) Povzročena škoda ob vlomih po letih

Največ vlomov na območju PU Ljubljana

Število vlomov je večje v stanovanjskih naseljih in manjše zunaj naselij, razlikuje pa se tudi geografsko po posameznih policijskih upravah. Največ jih je na območju PU Ljubljane, kjer so leta 2015 zabeležili 1158 vlomov, najmanj pa na območju PU Nova Gorica, kjer jih je bilo istega leta le 52. Število vlomov po posameznih letih se sicer iz leta v leto spreminja, a razmerja med posameznimi policijskimi upravami ostajajo približno enaka. Zadnjih 15 let vsa leta prednjači Ljubljana, ki je tudi največja po georgafskem obsegu in številu prebivalcev, na zadnjem mestu po številu vlomov pa sta PU Nova Gorica in PU Murska Sobota.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.