Voda brez ovir

Foto: Žurnal24 Voda iz Malega Grabna grozi tudi novim vrstnim hišam v Trnovem.
Brez zadrževalnikov na jugu Ljubljane je lahko ponovljivo leto 1926.
Oglej si celoten članek

Mestna občina Ljubljana (MOL) se je že pred leti zavezala, da bo zgradila zapornice na Malem Grabnu, nas je opozorila bralka.

Kot je dejal Danilo Šarič, predsednik Četrtne skupnosti Vič, so bile ponedeljkove poplave na meji, zalilo je Cesto dveh cesarjev in nekaj kleti. “ Če bi bile poplave hujše, bi zalilo 20 odstotkov mestne površine in 11 odstotkov prebivalstva,” je pojasnil. Mali Graben je bil, kot je dejal, melioriran pred desetimi leti, vendar so velika ovira vodi stebri mostov in brvi, ki so postavljeni na sredino struge; obnje se nabere vejevje in kot jez ovira pretok. “ Struga pa se tudi ne čisti, kot bi se morala,” je dodal.

Zadrževalniki v pripravi
Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) so že razgrnili načrte za gradnjo suhih zadrževalnikov Razori in Brezje, ureditev Gradaščice in Horjulščice, ureditev Malega Grabna in razbremenilnika Barje ter več rekonstrukcij cest in mostov, vendar so bili krajani Dobrove - Polhovega Gradca in Horjula proti. V Dobrovi so izvedli posvetovalni referendum in se izrekli proti gradnji. Trenutno na ministrstvu vnašajo v načrte predloge in popravke, maja bodo predstavili nadaljnje načrte.

Pojasnili so, da so bile ponedeljkove visoke vode pogoste visoke vode; pojavljajo se tako rekoč vsako ali vsako drugo leto, strugi Gradaščice in Malega Grabna pa jih prevajata brez večjega poplavljanja. “ Zadrževanje v zadrževalnikih bi se aktiviralo šele pri višjih pretokih, približno 30 odstotkov nad desetletno visoko vodo, ki bi dejansko povzročila poplave na jugozahodnem delu Ljubljane in na območju Dobrove,” so dejali na MOP. Zadrževalniki bi bili ključni pri dvakrat višjih vodah od ponedeljkovih in “jih lahko pričakujemo”.

Kot so še povedali na MOP, bi lahko, če bo dosežen konsenz z lokalno skupnostjo in če bo prostorski načrt končan prihodnje leto, v letih 2011–2012 uredili Gradaščico in Mali Graben, v nadaljnjih dveh letih pa zgradili zadrževalnike.

Konkretno so na Malem Grabnu predvideni nasipi, zidovi, razširitev struge, rečni pragovi in sanacije erozijskih razjed. Marjan Cerar z MOL je dejal, da je glede zadrževalnikov  “ velik odpor obeh sosednjih občin”. MOL bo po teh načrtih morala poskrbeti za preureditev meteorne kanalizacije na območju Murgel, dvig mostu na Opekarski cesti ter ureditev brvi pri Mokrški cesti in na Dolgem mostu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.