"Voda javno dobro, ne blago"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Sindikati zbirajo podpise proti predlogu glede koncesij za vodo.
Oglej si celoten članek

Evropska zveza sindikatov javnih uslužbencev, v okviru katere deluje tudi sindikat komunale pri ZSSS, zbira podpise za evropsko državljansko pobudo, s katero želijo doseči spremembo predloga evropske direktive glede koncesij za vodo.

"Voda je strateška dobrina. Je omejena naravna dobrina, ki je ne smemo predati v roke zasebnemu kapitalu, katerega osnovni interes je dobiček," je povedala Majda Marolt, sekretarka sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, ki deluje pri Zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije.

Z evropsko državljansko pobudo želijo Evropsko komisijo pozvati, naj predlaga zakonodajo, po kateri bodo voda in komunalna storitve zagotovljene vsem v EU. "Storitev za rabo vode se ne sme liberalizirati, dostop do vode in komunalne ureditve pa mora ostati univerzalen oz. globalen."

"Če govorimo o Sloveniji, je ideja direktive, da se Slovenijo odpre vsem multinacionalkam, vsem tistim, ki imajo interes po dobičku," pa je povedal Dušan Semolič, predsednik ZSSS. Meni, da bodo posledica liberalizacije višje cene, infrastruktura pa zadnja skrb. "Voda mora ostati javna dobrina. To mora biti naš nacionalni interes."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.