Voda le zapustila otok

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V Kostanjevici na Krki se nadaljuje čiščenje posledic katastrofalnih poplav. "Voda se je umaknila z otoka. Skupaj z vojsko in pripadniki civilne zaščite bomo nadaljevali s čiščenjem," poudarja Zagorc.
Oglej si celoten članek
Fotografije odpravljanja posledic poplav si oglejte TUKAJ.

V Kostanjevici na Krki se zaradi pritiska podtalnice iz Krakovskega gozda voda zadržuje le še na območju obrtno-industrijskega območja, vendar je tudi tam občutno upadla. "Voda se je popolnoma umaknila z otoka. Par žepov je ostalo tam, kjer so ceste malo nižje, vendar to ne predstavlja problema," nam je dejal Robert Zagorc, poveljnik kostanjeviške civilne zaščite.

Prihaja nov val prostovoljcev

"Vsak dan je bilo na našem območju od 40 do 60 pripadnikov Civilne zaščite in gasilskih društev, danes pa bo sodelovala še slovenska vojska s 120 ljudmi in vso potrebno mehanizacijo," nam je povedal župan Mojmir Pustoslemšek in dodal, da danes prihaja tudi 40 prostovoljcev iz občine Krško, ki bodo z desetimi cisternami čistili in odpravljali posledice poplav.

Župan očitke nekaterih prebivalcev Kostanjevice, da je bil odziv vojske počasen in nezadosten, zavrača. "Vsem so bile nudene enake možnosti za pomoč. Vojska je prečesala celoten otok in nudila pomoč vsem. Poveljniki SV, ki so si včeraj ogledali delo vojakov, so obenem zatrdili, da je organizacija odlična," doda župan.

"Le jokamo lahko skupaj"
Zagorc poudarja, da je bilo v Kostanjevici na Krki poplavljenih okoli 90 hiš. Ko je voda zapustila kostanjeviške hiše, so na plan privrele solze obupa. "Tu ni besed, le jokamo lahko skupaj," je sosed poskušal potolažiti Marijo Kofol, ki se je včeraj vrnila v svojo hišo na otoku. Njeno žalostno izpoved si preberite TUKAJ.

Zajezena voda bo odtekala hitreje
Tako Savinja kot Ljubljanica upadata hitreje kot prejšnje dni, vendar je pretok še vedno precejšen. Ljubljanica naj bi v naslednjih 24 urah upadla toliko, da bo zajezena voda na Ljubljanskem barju odtekala nekoliko hitreje.

V 24 urah bo voda popolnoma odtekla
Pretok Krke znaša trenutno 360 kubičnih metrov na sekundo, znižuje pa se za okoli 80 kubičnih metrov na dan. "Pričakujemo, da se bo tekom 24 ur znižal do mejne poplavne vrednosti, kar bi zadostovalo, da se bodo poplavne površine ob spodnjem toku Krke toliko zmanjšale, da se bo poplavna voda zadržala le tam, kjer so poplave običajne," je pojasni hidrolog Janez Polajnar z Agencije RS za okolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.