Vodja intervencije: "Nekajkrat je bilo zelo tvegano"

Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis Foto: Anže Petkovšek Kemis
Gašenje je bilo tvegano, a je gasilcem uspelo požar ukrotiti. Direktor podjetja: Rešili so ključni del podjetja.
Oglej si celoten članek

Po besedah vodje intervencije Boštjana Turka so bile prve ekipe na kraju dogodka nekaj minut po 20. uri. "Takoj sem ocenil, da se požar širi in da bo potrebna okrepitev tako v smislu mehanizacije kot ljudi," je povedal Turk, ki je nemudoma aktiviral pripadnike celotne Gasilske zveze Vrhnika, nato pa še ekip iz gasilskih zvez Logatec, Cerknica, Brezovica, Ljubljana in pripadnike Gasilske brigade Ljubljana. 

 

"Takoj smo začeli z obsežnim gašenjem in obvarovanjem rezervoarjev, kjer so nevarne tekočine," je potek dela opisal Turk. "Gašenje je bilo težavno zaradi velikih količin vnetljivih snovi in zelo visokih temperatur. Prihajalo je do eksplozij posod s snovmi. Nekajkrat je bilo zelo tvegano."

Foto: Anže Petkovšek Kemis

Med samim gašenjem so aktivno pristopili tudi k ukrepom za zavarovanje okolja. "Nadzirali smo, kaj gre v jaške. S pomočjo pivnikov smo zavarovali vodotoke, da ni prišlo do večjega razlitja v Ljubljanico." Požar so uspešno lokalizirali, kasneje pa so se pojavljala posamezna žarišča, ki so jih sproti gasili. "Na požarni straži je ponoči ostalo 45 gasilcev. Požarna straža je še vedno na samem kraju." Na pomoč jim je prišla tudi enota za dekontaminacijo iz Kranja, "tako da smo vse gasilce očistili nevarnih snovi in jih vse pregledali".

Peter Rodič iz civilne zaščite je dejal, da je pomemben dejavnik odigrala dobra obveščenost gasilcev, dejstvo, da se je v tem podjetju redno izvajalo izobraževanje in da je bila stavba grajena protipožarno. 


Civilna zaščita je na podlagi podatkov o smeri vetra ocenila ogroženost naselij in nato prek regijskega centra poslala obvestila o ustreznih ukrepih. O požaru so obvestili tako Dars, saj je obstajala možnost pojava dima na avtocesti, kot tudi šole in vrtce. "Intervencija je bila zahtevna, saj je bil ob prihodu ekip na kraj požar že razvit," je povedal vodja štaba civilne zaščite Viktor Razdrh

Foto: Anže Petkovšek Kemis

Štirim ekipam Nujne medicinske pomoči z Vrhnike so kasneje na pomoč prišle še dodatne ekipe iz UKC Ljubljana z dvema reševalnima voziloma in vodjo izmene, je povedala Špela Rot iz Zdravstvenega doma Vrhnika. Sodelovalo je tudi sedem članov vrhniškega Rdečega križa, prikolica za množične nesreče iz Gasilske brigade Ljubljana, naknadno pa je na kraj prispela še enota za dekontaminacijo iz Gasilske brigade Kranj. 

Po besedah Rotove so najprej postavili triažno na varnem območju, nato pa še osnovno primarno triažo v bližini kraja požara. "Dva gasilca sta bila lažje poškodovana, eden od njiju je še v zdravniški oskrbi. Pri obeh je šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Ostali ob pregledu niso potrebovali dodatne zdravstvene oskrbe," je povedala Rotova. Kontaminiranih je bilo 39 gasilcev, oskrbeli pa so jih še 73. 

"Zaščitili ključni del podjetja"

Turk je pohvalil vse ekipe na terenu. Zahvalil se jim je tudi direktor podjetja Kemis Emil Nanut. "V imenu sodelavcev Kemisa bi se rad zahvalil ekipi, ki je strokovno operirala in zaščitila vitalni del Kemisa, kjer se skladiščijo nevarne snovi. Kot direktor sem presrečen, da ni bil nihče resneje poškodovan," je dejal Nanut. 

Najhuje jo je v požaru odnesel zadnji del objekta. "Določeni elementi so ukrivljeni. Treba bo dobiti statike in projektante, da se ugotovi, kaj je uporabno in kaj je treba zamenjati," je o nadaljnjih korakih povedal Nanut. "Prve ocene škode nimamo, ker še ni bil narejen prvi pregled."

Podjetje bo v okrnjenem obsegu delalo naprej s pomočjo poslovnih partnerjev in konkurentov, je napovedal direktor podjetja. "Zaposleni in lastniki računamo, da bomo stanje sanirali. Računamo, da bomo z znanjem in voljo podjetje še enkrat postavili. Ne računamo, da bi prekinili z delovanjem," je bil jasen Nanut. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:24 16. Maj 2017.

    Podjetje za prevzem in predelavo nevarnih snovi ! Kolko ste zaslužili s požarom , saj so vam zgorele in se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.