Vodstvo UKC zavrača vse očitke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Stavka medicinskih sester se je, kot je znano, zaključila – a že dan po koncu stavke je prišlo do novih zapletov. Medicinske sestre niso imele enakih pristojnosti kot pred stavko.
Oglej si celoten članek

Prejšnji teden so medicinske sestre na enotah intenzivne terapije na UKC Ljubljana po dogovoru z vodstvom UKC Ljubljana končale stavko. Dogovor določa, da si bosta obe strani prizadevali za ureditev sistemske ureditve (sprejetje aneksa h kolektivni pogodbi), da vodstvo ne bo več posegalo v pravice zaposlenih ... Pri aneksu so sicer nekatera vprašanja še odprta, tako da morebitni novi zapleti niso izključeni, vseeno pa v naslednjih dneh načrtujejo podpis aneksa.

Že v petek mobing?

A že v petek ni bilo vse v skladu z dogovorom, poroča Radio Slovenija. Sestre so pričakovale, da bodo delale z enakimi pristojnostmi kot pred stavko; vendar pa so na Centralni intenzivni terapiji veljali enaki pogoji kot v času stavke. To so zaposlene dojele kot mobing, sindikat pa že napoveduje nove ukrepe. Vodja sindikata Vesna Rugelj pravi, da je vsakršno premeščanje nezakonito, glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar pa je zagotovila, da nikomur ne jemljejo pristojnosti.

Novi ukrepi niso izključeni

"Vodstveni kader je brez pravne podlage začel razporejati delavce v skladu s predlogom aneksa, ki je še predmet pogajanj. To štejemo za evidentno kršitev sklenjenih pogodb o zaposlitvi," je za zurnal24.si dejala Rugljeva in dodala: "Pričakujemo, da bo generalni direktor poskrbel, da do takih nezakonitih ravnanj ne bo več prihajalo. Že to kaže, da je aneks nedorečen, ker si vsak vodja lahko to predstavlja posebej. Če do razprav o tem na sestanku, predvidenem za danes, ne bo prišlo, se lahko pogovarjamo o ukrepih, ki sledijo po zakonu o stavki." V tem primeru namreč lahko, tako Rugljeva, govorimo o kršitvi sklenjenega sporazuma o končanju stavke, iz česar utegnejo slediti kazenske sankcije.

Vodstvo zavrača vse očitke

Vodstvo UKCL odgovarja, da so z zaposlenimi ves čas konstruktivno sodelovalo in si prizadevalo za ustrezno razrešitev problematike. "Menimo, da nam je to tudi uspelo in smo ponosni na skorajšnje sprejetje sistemske rešitve, ki bo uredil problematiko srednji medicinskih sester, ki na svojem delovnem mestu delno opravljajo aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester. V nobenem primeru ne gre za spregled formalno pridobljene izobrazbe. Zato nas toliko bolj bolijo neresnični očitki Sindikata KC o pritiskih in mobingu na zaposlene v enotah intenzivne terapije III. Te očitke odločno zavračamo," pravijo.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije so po dogovoru, sklenjenem prejšnji četrtek, sindikate zdravstvene nege pozvali k čimprejšnjemu podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za zdravstveno nego. Aneks predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo (za tiste, ki so izobraževanje končale do leta 1985), ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester. Mlajšim sestram bodo delodajalci dolžni v celoti financirati izobraževanje za diplomirano sestro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:22 7. November 2011.

    vodstvo ukc po mojem mnenju sploh neve kaj dela!! Ali je sploh še smoterno imeti tak strošek za tako malo …

  • jst
    10:09 7. November 2011.

    Dvomim da bi bila kakršnakoli vprašanja o pristojnosti o pravicah in dolžnosti medicinskih sester, ter o pacientih če bi se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.