Vojaki siti in plače cele

Foto: Žurnal24 virant3
Premier Janez Janša je danes z ministroma Gregorjem Virantom in Karlom Erjavcem razrešil zaplet glede podpisa kolektivne pogodbe za javni sektor.
Oglej si celoten članek

Dosegli so namreč kompromis glede plačnega sistema v Slovenski vojski, zato minister za javno upravo pričakuje, da bodo kolektivno pogodbo s sindikati javnega sektorja podpisali naslednjo sredo.

Po Virantovih besedah, ki zatrjuje, da je z odstopom, če bi padel plačni sistem, mislil "smrtno resno", je Erjavec ugotovil, "da bi bilo hudo narobe, če bi zaradi tega, kar je zahteval, padel cel sistem plač v javnem sektorju".

Glede na kompromisno rešitev za uslužbence SV ne bodo veljale izjeme glede (ne)izpolnjevanja izobrazbenih pogojev, pa tudi dodatek za stalnost bo za vse enak, torej 0,33 odstotka. Vprašanje desetodstotnega dodatka pa bodo razrešili tako, da ga bodo izvzeli iz zakona o službi v SV in ga vključili v osnovno plačo pri prevedbi septembra letos, s čimer se bodo plače vojakov približale plačam uniformiranih poklicev, saj bodo zrasle do 21. plačnega razreda.

Sodniška stavka in visokošolski učitelji
Virant je sicer še napovedal, da se bo s sodniki sestal pred napovedano sodniško stavko, a kot pravi, veliko manevrskega prostora ni. Glede pogajanj z učitelji poudarja, da so med vlado in sindikati usklajena vsa delovna mesta v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, odprto pa je vprašanje visokošolskih učiteljev, pri katerih se razhajajo zgolj za en plačni razred. Razlika je po njegovih besedah tako majhna, da pričakuje, da jo bodo naslednji torek premostili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.