Vojaki tudi v Jurčkovih vilah

Foto: Žurnal24grafika
Foto: Žurnal24grafika
Slovenska vojska. Slab milijon evrov so stala nova stanovanja, ki jih je kupilo ministrstvo. Prazna. Število nezasedenih stanovanj so sicer zmanjšali, a je teh v Sloveniji še vedno skoraj 300.
Oglej si celoten članek

Devet novih stanovanj je lani kupilo ministrstvo za obrambo (Mors). Vsa so v Ljubljani, in sicer pet v stanovanjski soseski Pilon v Podutiku, štiri pa v Jurčkovih vilah ob Jurčkovi cesti v bližini Rudnika. Zanje je ministrstvo odštelo nekaj manj kot milijon evrov.

Stara se slabo prodajajo
V Ljubljani je sicer trenutno praznih 37 stanovanj v lasti Morsa od skupno 424. V postopku dodelitve najemniku jih je 13, na prenovo jih čaka 12, 12 pa jih želijo prodati. Na vprašanje, zakaj kljub praznim stanovanjem kupujejo nova, so pojasnili, da je v Ljubljani nastala večja potreba po manjših, zlasti enosobnih stanovanjih. “Gre za območje, ki je za Slovensko vojsko (SV) perspektivno, zato za prodajo namenimo le starejša stanovanja in tako pomladimo stanovanjski fond,” so sporočili z ministrstva. V Ljubljani so tako od starih stanovanj prodajali tri manjša, pri čemer so dve prodali šele po več neuspelih dražbah, ena garsonjera pa še vedno ni prodana.

Stanovanja so namenjena pripadnikom SV ali drugim zaposlenim v vojski oziroma na ministrstvu. Najemnina je neprofitna in se oblikuje na podlagi posebne uredbe. Najemnina za enosobno stanovanje na Jurčkovi cesti je na primer 104 evre.

Računsko sodišče
Računsko sodišče je smotrnost upravljanja stanovanj Morsa nazadnje revidiralo leta 2008, ko je bilo praznih okoli 40 odstotkov stanovanj; zdaj jih je okoli 20. Sodišče je takrat ocenilo, da bi največ prihranili z zmanjšanjem števila nezasedenih stanovanj z oddajo, prodajo ali prenosom na druge upravljalce, nezasedenost pa preprečili z izboljšanjem evidenc.

Podatka o tem, kakšni so bili stroški vzdrževanja nezasedenih stanovanj, na Morsu ne vodijo ločeno, so pa povedali, da je 24 ljubljanskih stanovanj neobnovljenih in posledično nevseljivih zaradi racionalizacije in krčenja sredstev za obnovo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:12 28. Junij 2011.

    mah...vedno bom mnenja, da sploh ne rabimo vojske ampak raje samo solidno policijo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.