Vojaki z ovadbo nad ministrico

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Sindikat vojakov Slovenije je ovadil obrambno ministrico Ljubico Jelušič. O razmerah v vojski je obvestil tudi premierja Pahorja, ki pa ministrico v celoti podpira.
Oglej si celoten članek

"Delovanje ministrice za obrambo po našem prepričanju že nekaj časa ni več skladno z zaprisego, ki jo je dala pred matičnim odborom državnega zbora. Pravice pripadnikov Slovenske vojske se grobo kršijo in zaradi teh kršitev smo v sindikatu pozvali ministrico za obrambo k zamenjavi načelnika generalštaba generalmajorja mag. Alojza Šteinerja," so v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu vojakov Slovenije.

Izbris interne spletne strani s celotno zgodovino od ustanovitve sindikata dalje je groba kršitev ustavnih pravic pripadnikov Slovenske vojske, svobode govora in svobodnega sindikalnega združevanja ter delovanja.
Sindikat Slovenske vojske

Sodu je izbil dno izbris interne spletne strani na spletnih straneh ministrstva za obrambo; s tem je ministrstvo po njihovem mnenju onemogočilo komuniciranje s pripadniki Slovenske vojske, predvsem z njihovimi člani.

Ministrstvo: Izklop zaradi sovražnega govora
Kot je v dopisu sindikatu zapisalo vodstvo ministrstva, so se za izbris spletne strani odločili, ker je predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak od samega začetka možnost objavljanja na internih spletnih straneh izkoristil za objavo vsebin, ki so med drugim vsebovale tudi "elemente sovražnega govora, žaljivih obdolžitev, nepreverjenih in tudi neresničnih obtožb, nekatere od teh so bile v pravnih postopkih tudi že zavržene".

Sindikat pa po prepričanju ministrstva tudi ni spoštoval pravilnika ministrstva o internih spletnih straneh, ki govori, da je pri objavi vsebin treba upoštevati zakonska določila s področja avtorskih pravic, "saj je na internih spletnih straneh nepooblaščeno objavljal ter s tem distribuiral različne članke in druge medijske zapise".

S takim ravnanjem med zaposlene vnašajo občutek kaotičnih
razmer, kar ni skladno z dejanskim stanjem na ministrstvu za obrambo, v javnosti pa blatijo ugled organizacije, v kateri so zaposleni. Zaradi tega se Sindikatu vojakov
Slovenije z današnjim dnem odvzema možnost objav v okviru internih spletnih strani.
Ministrstvo za obrambo

Sindikat: Očitki so neutemeljeni
V sindikatu vse očitke ministrstva medtem označujejo za neutemeljene. Proti ministrici so tako vložili ovadbo, svojo plat zgodbe pa so v obliki dopisa poslali tudi premierju Borutu Pahorju.

Zakaj so sindikatu izklopili interno spletno stran, si preberite v dopisu, ki ga je sindikat poslal Pahorju.

Med drugim so ga obvestili o odnosu ministrstva do sindikatov, ki je po njihovem mnenju "še posebej pereč", saj ministrstvo z njim ne komunicira "in po našem vedenju niti ni uradno obvestilo Slovenske vojske, da obstaja nov sindikat, ki deluje znotraj Slovenske vojske".

"Pri pozvanem dne 15. maja vztrajamo in pričakujemo dejanja pozvanih oziroma pristojnih ter ureditev razmer v obrambnem resorju ter s tem prenehanje kršenja pravic pripadnikov Slovenske vojske in delovnopravnih predpisov," je v imenu sindikata še zapisal njegov predsednik Gvido Novak.

Ovadbe se ne boji
Ministrica Ljubica Jelušič se ne boji nobene kazenske ovadbe, saj je, kot je dejala, v teh dveh letih doživela že marsikaj. Kazensko ovadbo bo sicer preučila, dejstvo pa je, da se Sindikat vojakov Slovenije že nekaj časa zelo trudi  s kolektivnimi in posamičnimi ovadbami, ki so bile doslej vse po vrsti zavržene, je dodala ministrica. "Naši sindikalisti so najprej vojaki, šele nato sindikalisti, zato bi bilo prav, da se zavedajo, da so pri njihovem delovanju nekatere omejitve, kadar se ukvarjajo s politiko," je dejala Jelušičeva.

Zagotovila je, da je stanje v Slovenski vojski dobro. Nezadovoljstvo zaradi plač ter očitke o nesmiselnem zapravljanju denarja pa v celoti zavrača, saj je po njenem to edino ministrstvo, ki je v zadnjih dveh letih izgubilo zelo veliko predvidenega denarja. Dodala je, da vojaki dobijo plače, ki jim gredo po zakonih. Glede na primerjavo z realnim sektorjem in stotinami ljudi, ki so danes na cesti, so slovenski vojaki dobro plačani. Dobro so plačani tudi v mednarodnih operacijah in misijah, česar se večina vojakov tudi zelo dobro zaveda.

Ima Pahorjevo podporo
Jelušičeva se je že sestala s premierjem Pahorjem, ki je po pogovoru sporočil, da lahko povsem zaupa v pripravljenost Slovenske vojske za opravljanje vseh z zakonom določenih nalog. Tudi zavoljo tega Pahor meni, da ministrica svoje delo opravlja dobro in vestno, zato uživa njegovo polno podporo.

Ministrici je svetoval, naj skupaj z njegovim državnim sekretarjem za socialni dialog Milošem Pavlico v naslednjem tednu opravita dialog v vsemi zainteresiranimi sindikati, ki delujejo na ministrstvu za obrambo. Namen tega sestanka je, da se ugotovijo in, kolikor je mogoče, uredijo nekatere sindikalistične zahteve v zvezi z njihovim delovnopravnim statusom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.