Vojaške vaje nad Slovenijo, to pričakujte do petka

Foto: Profimedia
Zaradi vojaške vaje Navidezni ščit 2023 v prihodnjem tednu povečan hrup.
Oglej si celoten članek

Od danes do petka bo potekala vojaška vaja Navidezni ščit 2023, na kateri se bo Slovenska vojska (SV) ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala v postopkih elektronskega bojevanja. Sodelovali bodo ameriški in zrakoplovi SV, do petka zato ministrstvo za obrambo napoveduje povečan hrup na območju Postojne in širše.

Na vaji bo sodelovalo približno 200 udeležencev iz 15. polka vojaškega letalstva, Enote za elektronsko bojevanje, 1. in 72. brigade Slovenske vojske, 31. lovskega polka vojaškega letalstva Združenih držav Amerike ter Gasilske brigade Ljubljana, Gasilske zveze Slovenije in policije, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Cilji vaje so urjenje posadk letal in helikopterjev v samozaščitnem delovanju, kontrolorjev združenega ognja in operaterjev različnih sistemov v pogojih elektronskega motenja, delovanje v pogojih motenja govornih komunikacij ter zaznavanje različnih letalskih sistemov na daljinsko vodenje.

Izvedbo vaje bodo podpirali helikopterji ter letala SV, zavezniška letala F-16 ter manjši brezpilotni vojaški in civilni sistemi, so dodali na ministrstvu.

Usposabljanje bo od ponedeljka do petka potekalo na Osrednjem vadišču SV Postojna, kjer bodo letala in helikopterji zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Gotenice, Glažute, Strmice pri Vrhniki in na radarskem položaju Ljubljanski vrh, kjer bodo letalniki letalsko podporo samo simulirali. Zavezniška letala F-16 bodo podpirala izvedbo vaje samo na osrednjem vojaškem vadišču.

zda Panika v Ohiu: Na tisoče ljudi je moralo zapustiti svoje domove ganljivo Video: Deklica na pomoč čakala sedem ur. Ko je zagledala očeta ...

Posadke letal in helikopterjev SV in zavezništva bodo v sklopu lastnega usposabljanja območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 23. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov. Na teh območjih se zaradi preletov letal in helikopterjev pričakuje povečan hrup.

Nosilna enota vaje je 15. polk vojaškega letalstva, v usposabljanje pa je vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ki bo skrbel za varno in usklajeno izvajanje letalskih operacij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 21:18 12. Februar 2023.

    Zasledovali bodo Putlerjev avion.

  • 20:22 12. Februar 2023.

    Kaj ZDA sploh delajo na našem kontinentu in zakaj jih potrebujemo? Zakaj so prišli tako daleč stran s svojim letalstvom, …

  • 19:12 12. Februar 2023.

    Slovenija je nesuverena država , zato lahko Ameri in drugi Natovci delajo lupinge po našem nebu in vi hlapci ste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.