Vojvoda Yorški na energetski konferenci

Foto: Žurnal24 Zunanji minister Rupel sprejema visokega gosta.
Princ Andrew se je v Sloveniji udeležil konference programa izobraževanja na področju energetike za jugovzhodno Evropo.
Oglej si celoten članek
 
 

Podnebna in energetska varnost sta tesno povezani in vplivata na blaginjo vseh nas. Vlaganje v čiste tehnologije je priložnost za rast in nova delovna mesta na tem območju.

Vojvoda Yorški se je dotaknil tudi podnebnih sprememb.

 
Vojvoda Yorški se je v sklopu dvodnevnega obiska v Sloveniji udeležil odprtja konference programa izobraževanja na področju energetike za jugovzhodno Evropo, ki poteka v Centru za evropsko prihodnost na gradu Jable. Princ Andrew je v govoru poudaril pomen sporazuma o energetski skupnosti, ki so ga oktobra 2005 podpisale države jugovzhodne Evrope in iz katerega izhaja tudi pobuda za konferenco.

Po besedah vojvode Yorškega omenjeni sporazum predstavlja okvir za dobro delujoče tržišče z energijo na območju jugovzhodne Evrope. Velika Britanija, ki ima najbolj liberalen in konkurenčen energetski trg v Evropi, najbolje ve, da bo vzpostavitev sodobnega sistema na področju električne energije in plina spodbudila raznolikost, znižala stroške in izboljšala prožnost dobave, je poudaril.

Zunanji minister Dimitrij Rupel, vojvoda Yorški in gospodarski minister Andrej Vizjak © BOBO

 
Vojvoda Yorški je dejal, da Velika Britanija v tem programu dejavno sodeluje, ker želi podpreti gospodarski in družbeni razvoj tega območja. "Želimo, da bi bila jugovzhodna Evropa spet tesneje povezana z ostalo Evropo, " je poudaril. Velika Britanija s sodelovanjem v tem programu seveda skrbi tudi za lastne interese; kot je dejal princ Andrew, bo ta projekt koristen za evropsko energetsko varnost in s tem tudi za energetsko varnost Velike Britanije.

Na odprtju konference, prve v sklopu enoletnega izobraževalnega programa, ki ga organizirajo britansko veleposlaništvo v Sloveniji, ministrstvo za gospodarstvo, Center za evropsko prihodnost ter energetsko podjetje Borzen, so nastopili tudi zunanji minister Dimitrij Rupel , minister za gospodarstvo Andrej Vizjak ter minister za okolje in prostor Janez Podobnik .

Princ Andrew v Domžalah podelil nagrade za mlade
Vojvoda Yorški je ob koncu obiska v Sloveniji obiskal še srednjo šolo v Domžalah, kjer je učencem podelil nagrade za mlade v programu MEPI in se v sproščenem ozračju srečal z njihovimi starši in mentorji. V kratkem nagovoru je poudaril, da je v Veliki Britaniji ta nagrada zelo cenjen dodatek v posameznikovem življenjepisu, saj jasno kaže, kako pomembno se zdi mladim vlagati vase.

Mednarodni program za mlade MEPI deluje v več kot 120 državah, vanj pa je vključenih več kot šest milijonov mladih in veliko število prostovoljcev. Program je leta 1956 v Veliki Britaniji vpeljal vojvoda Edinburški, soprog britanske kraljice Elizabete II. , v Sloveniji pa njegovi začetki segajo v leto 1999.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.