Volilna udeležba

Foto: Žurnal24 lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 lokalne volitve, volivna skrinjica, glasovanje, Foto: Žurnal24 lokalne volitve, volivna skrinjica, glasovanje, Foto: Žurnal24 lokalne volitve, volivna skrinjica, glasovanje, Foto: Žurnal24 lokalne volitve, volivna skrinjica, glasovanje, Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 15. ure zabeležila 36 domnev Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 lokalne volitve, celje, volišče, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 lokalne volitve, celje, volišče, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 lokalne volitve, celje, volišče, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Lokalnih volitev se je do 16. ure po sicer neuradnih podatkih Državne volilne komisije udeležilo slabih 38 odstotkov volivcev.
Oglej si celoten članek
Do 19. ure velja volilni molk. Kršitve lahko prijavite na telefonsko številko 080 21 13

Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije se je volitev do 16. ure udeležilo 37,66 odstotkov volilnih upravičencev.

Najbolj množično so se na volišča odpravili v občini Sveti Andraž v Slovenskih Goricah (dobrih 66 odstotkov volilnih upravičencev), medtem ko je najslabša volilna udeležba na Brezovici, dobrih 28 odstotokov.

Če ne bo danes, bo pa drugi krog
Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. V občinah, kjer noben kandidat ne bo dobil večine glasov, pa bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 24. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta danes dobila največ glasov.

Na tokratnih lokalnih volitvah bodo volivke in volivci župane in člane občinskih svetov volili v 208 občinah, saj je ustavno sodišče volitve v Kopru in Trebnjem zadržalo. V preostalih občinah se tokrat za županski položaj poteguje 774 kandidatov, za svetniška mesta pa 26.188 kandidatov.

FOTOGRAFIJE IZ VOLIŠČ SI OGLEJTE V GALERIJI.

Upoštevajte navodila

Volivci bodo morali pri glasovanju upoštevati nekaj navodil. Volivci lahko glasujejo samo osebno, vsi, ki bodo želeli glasovati, pa bodo morali z osebnim dokumentom dokazati svojo istovetnost.

Volivec bo ob prihodu na volišče prejel najmanj dve glasovnici - za volitve župana in člane občinskega sveta. Ker pa je v Sloveniji tudi preko 1000 vaških, krajevnih in četrtnih skupnosti, bo večina volivcev dobila še tretjo glasovnico. Na Obali in v Prekmurju se bodo volili še predstavniki narodnih in romske skupnosti, tako da bodo ponekod volivci prejeli celo po pet glasovnic.

Volivke in volivci bodo morali upoštevati navodila za glasovanje, ki bodo napisana na glasovnicah. Pri županskih volitvah lahko volivec obkroži samo eno številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri volitvah občinskih svetov, ki imajo največ 12 svetniških mest in se glasuje o posameznih kandidatih (po večinskem sistemu), volivec obkroži največ toliko zaporednih številk pred imeni kandidatov, kolikor članov sveta se voli.

Kadar pa se občinski sveti volijo po proporcionalnem načelu, torej na podlagi list kandidatov, pa lahko volivec obkroži samo eno številko pred imenom liste. V prostor ob imenu liste, ki je namenjen preferenčnim glasovom, pa lahko vpiše samo eno številko, in sicer zaporedno številko kandidata z iste liste, ki mu želi dati preferenčni glas. Imen kandidatov pa na glasovnici ne bo.

Če se volivec pri izpolnjevanju glasovnice zmoti, mu volilni odbor ne sme izročiti nove. Prvotno zmotno odločitev pa lahko popravi, in sicer tako, da prekriža krožec, s katerim je že označil kandidata ali listo.

Zvečer prvi neuradni rezultati
Po zaprtju volišč bo mogoče neuradne delne prikaze rezultatov županskih volitev, volitev v občinske svete za vsako občino posebej ter deleže največjih političnih strank v občinskih svetih na državni ravni spremljati prek spletnih strani ministrstva za javno upravo in vladne službe za lokalno samoupravo. Izidi županskih volitev bodo predvidoma znani zvečer, izidi volitev v občinske svete pa v ponedeljek.

Opozorilo uredništva: komentarji so zaradi volilnega molka izklopljeni.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.