Vozite avto na servis k mesarju?

Foto: M. K.
Foto: M. K.
Pozabite na argumente, na solidarnost, individualno odgovornost, edini recept za doseganje zadostne precepljenosti je prisila.
Oglej si celoten članek

V zadnjih dneh, ko je v zraku visela odločitev, da bo pogoj PCT obvezen praktično povsod, sem se zapletel v kar nekaj debat s prepričanimi pa recimo priložnostnimi anticepilci ali zgolj z dvomljivci. Vse to ste verjetno že slišali, zato ne bi ponavljal konkretnih razlogov za takšno stanje duha. Od čipov v cepivih, do dejanskih stranskih učinkov po cepljenju. Edina skupna točka vsemu skupaj je nezaupanje v stroko, ki jo iz neznanih razlogov skeptiki povezujejo z vlado.

Ljudje zaupajo zdravnikom, ko jim ti režejo organe, ne pa ko jim priporočajo, da se cepijo. Povsem neracionalno. Ob operaciji slepiča ne brskajo po spletu in iščejo teorij zarot, ko samo omeniš cepivo, iz njih bruhajo izgovori in neumnosti. Prijatelj zdravnik je takšne debate običajno prekinil z vprašanji : »A avto voziš na servis k mesarju?« »Ne? K avtomehaniku? Zakaj pa, če ne zaupaš stroki?«

Verjetno bi se vse skupaj spremenilo tudi pri organih, če bi jim Janez Janša svetoval naj gredo na pregled, ko imajo povišano temperaturo, bolečino v predelu, kjer je slepič, bruhajo itn., ampak ja, na koncu lahko še vedno mislijo s svojo glavo in tu razum, ker gre za nekaj, kar neposredno ogroža njihovo zdravje in to z bolečino tudi sporoča, prevlada. Virus je nekaj povsem drugega, ker oni so supermeni, ližejo žlice za obolelimi sorodniki, pa se jim nič ne zgodi. Zdaj bi pa nek bizgec z diplomo z medicinske faluktete supermena cepil. Na silo, iz solidarnosti, zakaj, halo?

Foto: Žurnal24 Matej Košir (Foto: Žurnal24) Ampak kar želim povedati je to, da so vse te debate brezplodne. Nikakršni argumenti ne morejo prevladati, če se je nekdo odločil, da je cepljenje zanj nedovoljen poseg v njegovo osebno svobodo in prepričanje. Tak človek bo našel potrditev za svoj prav kjerkoli. Med vrsticami ali jih izvlekel iz nekih redkih primerov, odstopanj, tragičnih primerov, česarkoli pač.

Mediji smo pogosto tarča očitkov, da o tem ne želimo pisati, da smo plačani od politike in ker ne objavljamo teorij zarot, smo mi največji zarotniki. Konkretno: V roke sem dobil hitri test, ki ga v Krki delijo zaposlenim, češ, napišite, da je farmacija vedela za covid že pred izbruhom ali ga je sama sprožila, da bi zaslužila.

Še enkrat poudarjam – teorija je prišla iz našega največjega farmacevtskega podjetja. Dokaz za to naj bi bil datum proizvodnje hitrega testa, kot ga vidite na fotografiji. Po tej analogiji naj bi bil test proizveden slaba tri leta pred izbruhom epidemije. Seveda sem zadevo samo ošvrknil in odgovoril, da je pred tem datumom oznaka »LOT«, kar pomeni, da to ni datum proizvodnje ampak samo oznaka serije, ki je pač podobna datumu. No, pa se je začelo. Hitro sem dobil posnetke strani, ki razlagajo, da je Lot številka lahko sestavljena tudi iz datuma proizvodnje in šifre. In ker morajo imeti tudi medicinski pripomočki datum proizvodnje po zakonu nekje odtisnjen, je to to, ker drugega datuma (na škatli) ni. Prav, se grem to igro. Odprem škatlo in si ogledam vse sestavne dele hitrega testa. In glej ga zlomka, na embalaži ploščice, v katero kapneš vzorec, je bila Lot številka podobna datumu iz leta 2023. In seveda vprašam »vir«, kako pa to, da je ta ploščica iz prihodnosti. Foto: M. K. Hitri test

A ni trajalo dolgo, kmalu dobim pojasnilo, da je lahko Lot tudi datum roka trajanja. Tu mi je pa prekipelo. Poiskal sem hitre teste ostalih proizvajalcev in opazil, da imajo vsi (do katerih sem se pač dokopal), datum proizvodnje natisnjen v navodilih za uporabo. In tudi ta test za prihodnost ali iz prihodnosti ga je imel. 25. april 2021.

In kakšen je nauk te basni? Potrebni so bili trije koraki, da se je zgornja zgodba zaključila, ker je »vir« iskal le potrditev za svojo teorijo in protiargumente za vsak nasprotni argument, namesto, da bi recimo vsaj odprl navodila. V tem času pa je teorija zarote že pobegnila iz steklenice in zdaj jo veter nosi po državi. Seveda sem pa kriv tudi sam, ker sem pričakoval, da bo zgodbe konec pri prvem koraku, pri drugem pa bi lahko že vedel, da bo potreben še tretji.

Teorij zarot je lahko toliko, kolikor je ljudi oziroma več. In v naši naravi je, da poiščemo argumente za svoj prav. Dvom v samega sebe ni povsem naraven. Zato pozabite na prepričevanje, na solidarnost, individualno odgovornost. Edini recept za doseganje zadostne precepljenosti je prisila. Pa če se vrnem na analogijo z avtom. Tudi pas je obvezen, pa bi morda kdaj kdo preživel prometno nesrečo, če ne bi bil privezan. A v 99,9 odstotkih pas rešuje življenja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • 08:45 27. September 2021.

    Če nam življenje in zdravje diktirajo politiki-nekateri celo s kupljenimi dipšlomami,zakaj ne bi mesarji servisirali avtomobilov ????

  • 12:05 18. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

  • 23:09 14. September 2021.

    Tile kolumnarji na Žurnalu pa vsi čedalje bolj nabijajo članke za cepljenje. Kaj ste čedalje bolj plačani od tiste strani, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.