"Vožnja je postala nujno zlo"

Foto: Žurnal24 Letos je na cestah umrlo že 49 oseb, medtem ko jih je v enakem obdobju lani umrl
Letos je na cestah umrlo že 49 oseb, medtem ko jih je v enakem obdobju lani umrlo 37. "Vzrok je raztresenost voznikov," meni Küzmič. "Ljudje ne uživajo več v vožnji, ampak jim je to nujno zlo."
Oglej si celoten članek

“Na cestah je v primerjavi z lanskih letom več prometa, zaradi česar so hitrosti manjše in manj bi moralo biti tudi mrtvih. Boljši, novejši, bolj varni so tudi avtomobili, kar vozniku daje v primeru prometne nesreče več možnosti za preživetje. Povečale so se tudi kazni za prekrškarje. Vsi so naredili svoje, žrtev pa je vedno več,“ nam pove inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Slovensko strategijo prometne varnosti si preberite TUKAJ.

Voznikom svetujem naj uživajo v vožnji. Skrbi ne sodijo za volan. Ne kritizirajmo ljudi pred nami in za nami, ampak najprej vzemimo v obzir sebe in naše obnašanje.
Brane Küzmič

"Krivi smo vozniki. Leta nazaj se je posameznik usedel v avto in užival v vožnji. Bil je osredotočen le na vožnjo. Danes je drugače. Nerazpoloženost, obsedenost z vsakdanjimi problemi, raztresenost, psihični problemi in tudi politika močno vplivajo na vožnjo posameznika. Reakcijski čas se s tem bistveno zmanjša," dodaja.

Inštruktor poudarja, da so vremenske razmere zanemarljivi vzrok prometnih nesreč. "Ljudje smo postali objestni, nepotrpežljivi, ogromen dejavnik pa je tudi telefoniranje v avtomobilu," konča.

Smrtonosno telefoniranje med vožnjo
Prometni psiholog Marko Polič podpre razmišljanje Küzmiča: "Kakršnokoli telefoniranje v avtomobilu bi bilo potrebno popolnoma prepovedati. Telefonski pogovor med vožnjo preusmerja našo pozornost in nevarnost nesreče je toliko večja."

Bolj ko so ljudje okupirani z drugimi mislimi, večja je možnost, da v nevarni situaciji ne bodo reagirali ustrezno.
Marko Polič

Polič poudarja, da so nesreče v veliki meri pojav, na katere vplivajo tudi slučajni dejavniki. "Včasih enako ravnanje ne bo vodilo v nesrečo, včasih pa se nedolžno dejanje usodno, saj gre za interakcijo večjega števila udeležencev."

"Ko je zakonodaja v ospredju, so ljudje bolj pozorni. Prav zato so preventivne akcije izredno pomembne. Poročanje o nesrečah in krvave slike nimajo nikakršnega učinka, saj ljudje neprijetne informacije radi spregledajo,"
konča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.