Vpis v srednjo šolo: Znano, kje je preveč vpisanih

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je objavilo informacijo o stanju prijav za vpis v srednje šole.
Oglej si celoten članek

Na spletni strani MIZŠ so na voljo podatki o stanju prijav za vpis v srednje šole za šolsko leto 2018/19. Na skupno 23.644 razpisanih mest se je za vpis v srednjo šolo za šolsko leto 2018/2019 skupno prijavilo 18.163 kandidatov, od tega so šole prejele 72 prijav kandidatov za izobraževanje v vajeniški obliki.

Kandidati imajo sedaj možnost, da svojo prijavo, če želijo, prenesejo na drugo šolo oziroma drug izobraževalni program. Prenesene prijave bodo šole prejemale do 25. 4. 2018 ne glede na to, koliko prijav že imajo. Po tem roku pa prenos prijav ne bo več možen, razen če bodo kandidati za to imeli opravičljive razloge.

Kaj sledi v primeru omejitve?

Tam, kjer bo vpisanih več, kot je razpisnih mest, bo izbira kandidatov potekala v dveh krogih. Šola bo najprej na na podlagi meril, ki jih določa posamezen izobraževalni program, izbrala kandidate za 90 odstotkov razpisanih mest.

V drugem krogu bodo lahko tisti, ki niso bili izbrani na šoli, na katero so prijavljeni, kandidirali na preostalih 10 odstotkov vpisnih mest na vseh šolah, ki omejujejo vpis in na vsa še prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo dovolj prijavljenih kandidatov.

Starši, pozor! Šole se pogosto hvalijo o uspehih, ne povedo pa vam tega ...

Na voljo novi programi

Z novim šolskim letom 2018/2019 se bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati naslednji programi:
- na Šolskem centru Ravne na Koroškem se bo začel izvajati program Farmacevtski tehnik,
- na Šolskem centru Šentjur izobraževalni program Veterinarki tehnik,
- na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran program Elektrikar,
- na Srednji tehniški šoli Koper program Mehatronik operater,
- na Gimnaziji Brežice program Gimnazija – športni oddelek,
- na Šolskem centru Celje pa bodo z novim šolskim letom začeli izvajati izobraževalni program Ustvarjalec modnih oblačil (PTI), v katerega se bodo lahko vpisovali dijaki, ki so predhodno že zaključili srednješolski izobraževalni program. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:50 10. April 2018.

    Mladim delo najbolj ne diši!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.