Vplačal za dva tisočaka prispevkov, v evidenci pa še nič pokojninske dobe

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Študentje so samo lani v pokojninsko blagajno plačali za 53 milijonov evrov prispevkov. A če bi hoteli na zavodu preveriti stanje pokojninske dobe, jih bo - tako kot našega bralca - skorajda zadel infarkt, stanje je še vedno enako nič.
Oglej si celoten članek

"Včeraj sem prejel izpis iz ZPIZ-a, stanje je še vedno enako, kot prej, torej 0 let, 0 mesecev in 0 dni delovne dobe. V blagajno sem do danes vplačal 1995,58 evrov," nam je sporočil Mariborčan, ki je v začetku meseca skušal preveriti, koliko pokojninske dobe si je s študentskim delom že prislužil od lanskoletnih sprememb.

Ker bi moral Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v skladu z zakonom za zavarovance pokojninsko dobo iz naslova študentskega dela vpisati v svojo evidenco najkasneje do 30. aprila, je ničla v matični evidenci zavarovancev našega bralca upravičeno zaskrbela. A ko smo stanje pokojninske dobe skušali preveriti še pri več študentih, ki so lani opravljali študentsko delo, se je ničla pojavila pri vseh.

Na Zpizu zamudili rok zaradi nenehnih sprememb prepisov

Na Zpizu, kjer so nam sicer še aprila zagotavljali, da bodo v skladu z zakonom do konca meseca vpisani vsi prispevki, pa so nam odgovorili, da podatke, ki so jih dobili od finančne uprave v začetku leta, še vnašajo. Zakonskega roka, ki ga določa Zakon o matični evidenci zavarovancev, pa jim ni uspelo ujeti "zaradi velike obremenjenosti strokovnih delavcev zaradi nenehnih sprememb predpisov".

"Podatki iz naslova začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov bodo v matično evidenco zavarovancev vneseni v prvi polovici leta, do takrat pa so na voljo vsem študentom in dijakom podatki o tem, koliko pokojninske dobe so dopolnili na podlagi plačila prispevkov od dohodkov na podlagi začasnega in občasnega dela dijakov in študentov," nam je pojasnila vodja službe za odnose z javnostmi Ana Kojadin in dodala, da na izpiskih obdobij zavarovanja še ni vseh podatkov, saj podatki še niso vneseni v bazo.

Študentom zato svetujejo, da vložijo Vlogo za izpis informacije o trajanju zavarovanja za zavarovance iz 18. člena ZPIZ-2, s čimer bodo prejeli izpis obdobij zavarovanja, ki so ga dopolnili na podlagi dohodka, doseženega pri opravljanju začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov.

 Manj kot slab odstotek nima plačanih prispevkov, čeprav so jih plačali

Po podatkih Finančne uprav RS  je pri študentskem delu od obračunanih, plačanih prek 99 odstotkov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Torej praktično vsi študentski servisi so lani odvedene zneske tudi dejansko vplačajo v pokojninsko blagajno.

Podatke za celo leto nazaj naj bi Zpiz sicer vpisoval samo letos. Predvideno je, da naj bi finančna uprava že v začetku letošnjega leta začela sporočati podatke o vplačilih mesečno, kar bi tudi študentom omogočalo nadzor vplačil prispevkov v "realnem času".

barbara.erzen@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:32 19. Maj 2016.

    blueone.. opozori osebo, ki prostovoljno placuje prisvevek na zpiz, da ji delovna doba ne tece. poznam gospo, ki je leto …

  • 23:11 17. Maj 2016.

    Ja, kje pa mislis, da so se ljudje naucil. Pri državi.

  • 22:36 17. Maj 2016.

    A gre lahko ta glnila drzava ze enkrat cugrund, da lahko mladi normalno zacnemo iz nule. Ne da se mi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.