Vpogled v zemljiško knjigo brezplačen

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijović)
E-zemljiška knjiga. Ker bo manj dela za sodišča, se bodo znižale tudi sodne takse.
Oglej si celoten članek

Vpis lastninske pravice na nepremičninah naj bi bil v prihodnje izveden v največ štirih dneh. Zdaj to v povprečju traja skoraj mesec in pol, praksa pa kaže, da lahko celo leta. Minister Aleš Zalar ažurnejšo zemljiško knjigo, ki naj bi onemogočila nepremičninske špekulacije, obljublja potem, ko bodo poslanci potrdili dopolnila zakona o zemljiški knjigi. Zemljiškoknjižne predloge bodo po novem lahko vlagali le odvetniki in notarji, in sicer le elektronsko. Ob tem Zalar napoveduje tudi znižanje notarskih tarif. Za vpis nepremičnine, vredne od 14 tisoč do 137 tisoč evrov, bo notar lahko zaračunal le 37 evrov, za tiste, vredne od 138 tisoč do 200 tisoč evrov, pa 60 evrov. Pocenile se bodo tudi sodne takse v teh postopkih. Vpogled v zemljiško knjigo, ki zdaj stane 1,30 evra, pa bo brezplačen.

Stečaji in prisilke
Sodne takse za vložitev predloga za stečaj ali prisilno poravnavo bodo znašale največ dva tisoč evrov. Zdaj je lahko taksa za sprožitev stečaja znašala tudi 73 tisoč evrov, za prisilno poravnavo pa 42 tisoč. Zalar pojasnjuje, da so se za znižanje odločili, ker so visoke takse obremenjevale stečajno maso, in dodaja, da se ne boji, da bi to sprožilo verižni val stečajev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.