"Vprašanje je, če bo ta Janševa poteza dovolj"

Foto: zajem zaslona
Foto: zajem zaslona
Je razlog za slabši rezultat SDS v predvolilnih anketah tudi to, da se Janez Janša ni pojavljal na soočenjih"
Oglej si celoten članek

Predsednik največje koalicijske stranke Janez Janša se je v torek prvič, odkar poteka volilna kampanja, pojavil na predvolilnem soočenju. Prišel je na program komercialne televizije Kanal A in se precej umirjeno soočil z Robertom Golobom, predsednikom Gibanja Svoboda, Tanjo Fajon, predsednico SD in Matejem Toninom, predsednikom NSi.

"Vprašanje je, ali bo Janšev nastop dovolj za ustavitev negativnega trenda zadnjih dveh tednov" 

"Podoba predsednika vlade, ki je v času soočenj na službenih poteh in se jih zato ne more udeležiti, se stranki očitno ni obrestovala," ocenjuje analitik Andraž Zorko, Valicon.
"V začetku je bila ta odločitev videti kot taktično pametna, saj se je predsednik vlade s tem postavil nad predsednike ostalih strank, ki so na soočenjih nastopali ves čas, s temi pa so se konfrontirali drugi predstavniki SDS," pravi Zorko in dodaja, da je glede na prve meritve treh agencij v marcu, pa je SDS mesec dni kasneje izgubil nekaj podpore in sicer 1,7 odstotne točke podpore. "Ali Janševa odsotnost ali pa ostali predstavniki te stranke niso bili dovolj prepričljivi. Vprašanje pa je, ali bo zgolj nastop Janeza Janše dovolj za ustavitev negativnega trenda zadnjih dveh tednov," dodaja Zorko. 

"Romana Tomc je delovala zelo odljudno"

Da bi lahko Janševi odločitvi, da se v studiu sooči s tekmeci, botrovalo padanje podpore, kar bi lahko bila posledica slabih nastopov ostalih članov stranke SDS, potrjuje tudi izjava političnega analitika Sama Uhana. "Česar volivci ne prenesejo, je na nedavnem soočenju demonstrirala Romana Tomc iz SDS. To je bil neki hladen cinizem. Na naučen način je skušala vzdrževati mirnost, a je delovala zelo odljudno." Nekoliko je v zadnjih tednih, odkar potekajo predvolilna soočenja, izgubila tudi Povežimo Slovenijo in sicer 1.5 odstotne točke.

Jelinčiču se žaljenje in izzivanje obrestuje

Nobena od strank v aprilu ni pridobila več kot eno odstotno točko, še največ je pridobil SNS in sicer eno odstotno točko, razlaga Zorko. 

"Na desnici je učinkovit Zmago Jelinčič Plemeniti, ki načrtno žali in provocira, ker mu s tem raste prepoznavnost. Izstopa, tako kot Robert Polnar ali Branko Grims, z grobo in preprosto govorico, ki je namenjena določenemu delu volivcev. To je lahko učinkovito, čeprav morda neprimerno ali nevsebinsko," Jelinčičevo učinkovitost ocenjuje Uhan. 
Kljub temu pa ankete stranko SNS uvrščajo pod parlamentarni prag. 

"Govorica telesa je zelo pomembna. Gledalci soočenj in sej hitro zaslutijo nestrpnost, nervozo in prikrito agresivnost. Ni pa nujno, da je to sankcionirano s strani volivcev. To lahko prepoznajo kot neko avtentičnost." Samo Uhan, politični analitik. 


Uhan na desnici v pozitivnem smislu izpostavlja člana NSi Jožefa Horvata, "ki ohranja vsebinski in govorni nivo".
Levica na soočenja pošilja tudi poslanca Miho Kordiša, ki je nedavno ponovno razburil z izjavo o Boscarolu, vendar analitik ocenjuje, da se Kordiš obnese dobro. "Dobro komunicirata Luka Mesec in Miha Kordiš iz Levice. V njuni stranki je zelo tehten in preudaren govorec Matej Tašner Vatovec, ki pa je medijsko manj izpostavljen ravno zato, ker je njegov način govora drugačen," še pravi Uhan. 




 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 14:24 16. April 2022.

    Ti SDS komunisti nas ocitno hocejo popeljati nazaj v jugo, ko je o vsem odlocala partija, ki je edina imela …

  • 11:02 14. April 2022.

    Še vedno čakam, kandidati katerih strank bodo vsak posebej podpisali svečano izjavo, da z Janšatovimi v morebitnem mandatu ne bodo …

  • 10:23 14. April 2022.

    komunjare gotovi ste...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.