Vreme: Arso pred jutrišnjim dnem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Izjemen dan ne bo le jutrišnji ...
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje že nekaj dni pred koncem meseca ugotavlja, da nam je letošnji junij postregel z močno nadpovprečnim toplim vremenom in v večjem delu Slovenije skromnimi padavinami. Danes popoldne bo ponekod na Primorskem temperatura zraka presegla 35 stopinj Celzija. Še bolj vroč dan bo, kot je znano, jutrišnji, ko se bo marsikje po nižinah segrelo nad 35 stopinj. To pa je že območje rekordnih vrednosti za junij.

"V zadnjih 70 letih, ko imamo na voljo sorazmerno primerljive meritve na množici merilnih mest, smo julija in avgusta že nekajkrat zabeležili podobno visoke ali celo višje temperature, kot jih pričakujemo jutri. Za junij pa je takšna vročina izrazito nenavadna," ugotavljajo pri Arsu.

Junij kot avgust

Ozračje se, tako pri tleh kot v višinah, v povprečju junija še znatno segreva in doseže vrhunec v drugi polovici julija ali prvi polovici avgusta. Tla so običajno junija še sorazmerno dobro namočena, zato junijsko vročino pogosto spremljata sopara in vsaj posamezne popoldanske nevihte. Letošnje razmere so nekoliko drugačne.

"Čeprav je bil maj zelo moker pa se je junija zaradi skromnih padavin, obilice sončnega vremena in visoke temperature zraka marsikje (zlasti v zahodni Sloveniji) zgornji sloj tal močno osušil in že bolj spominja na julijske ali avgustovske kot junijske razmere. Če na to, za vročino dokaj ugodno podlago, dodamo še nenavadno topel zrak v višinah, imamo (za junij) redko kombinacijo, ki prinaša temperaturne rekorde," izpostavljajo na Arsu.

xxx

Nenavadna pot zračne mase

Naši kraji so in bodo na obrobju omenjenega višinskega grebena, zato je zrak v višinah vsaj za nekaj stopinj Celzija hladnejši kot nad Španijo in Francijo. Še najbolj se bomo hudi vročini zahodno od nas približali jutri, ko bo k nam dotekal najtoplejši zrak. Običajno ob vročinskih valovih nad naše kraje doteka zrak z južnimi ali jugozahodnimi vetrovi neposredno iznad Sredozemlja, tokrat pa je pot zračne mase nenavadna.

Zračna masa, ki bo jutri nad nami, ima izvor večinoma nad severozahodno Afriko, a jo bo k nam zaneslo prek Francije, Nemčije in glavnega alpskega grebena. Ker pa smo na robu omenjenega višinskega grebena, bo na zahodu Slovenije zračna masa nekoliko toplejša kot na vzhodu. Zaradi tega bo v alpskih dolinah in na niželečih predelih dinarske pregrade podobno vroče kot po nižinah vzhodne Slovenije. Predvidoma se bo čez dan ogrelo na okoli 35 stopinj, krajevno pa lahko na Goriškem, v Posočju in osrednji Sloveniji tudi na 38.

V petek olajšanje

V noči na petek bo od vzhoda začel nad Slovenijo dotekati bistveno hladnejši zrak iznad severnega Atlantika, tako da bo vročina v notranjosti Slovenije za dva dni popustila in se nato znova okrepila; na Primorskem pa bo precej vroče vse dni do začetka naslednjega tedna.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.