Vreme: Še nekaj dni toplo, nato prihaja vročinski val!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Popoldnevi bodo vsak dan toplejši.
Oglej si celoten članek

"Po juniju, ki je bil prvi ali drugi najtoplejši v zadnjih 50 letih, smo v prvi polovici julija beležili bolj zmerne temperature," na svojem Facebook profilu pišejo pri Agenciji za okolje. "Zlasti v zadnjem tednu je bilo sorazmerno sveže, saj je bila temperatura v notranjosti povprečno za eno do dve stopinji nižja od dolgoletnega povprečja. Nad našimi kraji so v zgornjem delu ozračja pihali dokaj močni vetrovi, obenem je bil v višinah zrak hladen, pri tleh pa vlažen in še dovolj topel, da so bile nevihte v posameznih dneh pogoste."

Zaradi precejšnje nestabilnosti ozračja in okrepljenih višinskih vetrov so nastajale tudi močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in točo. "Ponekod so divjala huda neurja, ki so povzročila veliko gmotne škode," razlagajo pri Arsu. "Po drugi strani so bile padavine večinoma dobrodošle, ker so bile v drugi polovici junija marsikje že sušne razmere."

xxx
Po daljšem obdobju nestanovitnega vremena bo od ponedeljka do srede večinoma suho in sončno vreme. "Torkovo jutro bo v notranjosti še sveže, v notranjosti bo med 8 in 13 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Bodo pa popoldnevi vsak dan toplejši, v sredo bo najvišja temperatura že blizu 30 stopinj Celzija. V četrtek bo ozračje pri tleh znova precej vlažno (soparno), povečala se bo nestabilnost ozračja, nastajale bodo plohe in nevihte."

Ob koncu tedna bo nad Alpami in Sredozemljem nastalo območje visokega zračnega tlaka, v višinah pa obsežen greben z zelo toplo in suho zračno maso. "Iberski polotok in južni del Francije bo zajel nov vročinski val, ki se bo kasneje predvidoma širil nad srednjo Evropo," pišejo pri Agenciji za okolje.

Od 19. do 24. julija

Od 19. do 24. julija bodo po napovedih Arsa naši kraji v šibkem območju visokega zračnega tlaka, v višinah bo pritekal toplejši in suh zrak.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

"V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta," pišejo pri Arsu. "Od sobote do srede bo prevladovalo sončno vreme, verjetnost za popoldanske nevihte bo razmeroma majhna, le v nedeljo popoldne ali zvečer bo nekaj več možnosti za kakšno nevihto predvsem v gorskem svetu. Postopno bo bolj vroče, proti koncu obdobja bodo po nižinah najvišje dnevne temperature od 32 do 35 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:06 15. Julij 2019.

    že pogrešamo vročinski val, ampak en plus pa je, da je dan že malo krajši, če prav se bo to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.