Vremenoslovec: danes smo imeli veliko srečo

Foto: Arso
Foto: Arso
Na srečo je večina padavin padla v morje, sicer bi bilo hudo.
Oglej si celoten članek

"Precejšnja sreča z nevihtami danes. Ob stacionarni nevihti v Tržaškem zalivu je največ padavin padlo v okolici Trsta. Še več dežja pa je padlo v morje. Najmočnejši sunek vetra je zabeležila oceanografska boja Piran 100 km/h," je na tviterju sporočilo vremenoslovec Blaž Šter. V delu Slovenske Istre in na Krasu je bil to najobilnejši dež letos, je še dodal.

Foto: Arso

Po podatkih agencije RS za okolje (Arso) je na merilni postaji Godnje na Krasu ob 13. uri v pol ure padlo kar 43,8 milimetrov padavin, na Nanosu 33,7 milimetrov, ob 14. uri v Kočevju 20,35 milimetrov in v Osilnici 27,89 milimetrov dežja. 

Čeprav smo imeli srečo, da ni bilo padavin še več, so imeli gasilci kar nekaj dela. Po navedbah uprave je bilo najhuje na Obali in v okolici Sežane ter na območju Ljubljane. Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 35 dogodkov v povezavi z neurjem, aktiviranih je bilo 47 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, odmašili jaške in prekrili nekaj streh objektov.

Udari strel so poškodovali ostrešje petih objektov, električni napeljavi, dva dimnika, ulično svetilko in zanetili požar električne napeljave v naselju Gorenje Brezovo v občini Ivančna Gorica. Poškodovali so tudi podstrešje v naselju Hruševo v občini Dobrova - Polhov Gradec, kozolec in gospodarski objekt v naselju Dedni dol v občini Ivančna Gorica ter stanovanjsko hišo v Apihovi ulici v Ljubljani, so sporočili iz uprave.

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, je Geološki zavod Slovenije zapisal v obvestilu medijem. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:38 9. September 2022.

    Vremenarji, vremenarji... kot smo komentirali včeraj, pred vašo napovedjo padavin, marsikje, kjer še danes navajate neke številke o količinah padavin, …

  • 07:14 9. September 2022.

    Mogoče že res,ampak dejstvo je,da ste spet narobe prognozirali,kot že ničkolikokrat v tem letu!!!

  • 21:04 8. September 2022.

    Padavine padejo v morje. Tam ni koristi. Padavine morajo namočiti zemljo. Zemlja je suha. Padavine morajo napolniti podtalnico. Morje ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.