Vrhovno sodišče ugodilo Kopru

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Vrhovno sodišče je razveljavilo sklep upravnega sodišča. To je namreč Kopru prepovedalo prodajo nepremičnin na območju Ankarana. V Kopru menijo, da zdaj lahko prosto razpolagajo tudi z nepremičninami na območju Ankarana.
Oglej si celoten članek

Poleti je upravno sodišče izdalo začasno odredbo, na podlagi katere je morala Mestna občina Koper (MOK) nepremičnine na območju Krajevne skupnosti Ankaran izvzeti iz dan pozneje izvedene javne dražbe. Upravno sodišče je namreč upoštevalo odločbo ustavnega sodišča, s katero je bila ustanovljena občina Ankaran. Ocenili so, da bi z morebitno prodajo teh nepremičnin tožniku, svetu krajevne skupnosti Ankaran, "nastala težko popravljiva škoda".

MOK se je na izdajo začasne odredbe pritožila, vrhovno sodišče pa je pritožbi ugodilo ter razveljavilo sklep upravnega sodišča. Ta odločitev po mnenju koprske občine pomeni, da v tem trenutku ni nobenih pravnih ovir, zaradi katerih MOK ne bi prosto razpolagala tudi z nepremičninami na območju Krajevne skupnosti Ankaran.

Pobudnik ustanovitve ankaranske občine Gregor Strmčnik je opozoril, da vrhovno sodišče ni odredilo, da lahko koprska občina sedaj prosto razpolagala s premoženjem občine Ankaran v konstituiranju, pač pa je zgolj odpravilo začasno zadržanje dražbe nepremičnin, ker je dogodek potekel in zadržanje nima več nobenega smisla.

Pravna praznina?

"Zagotovo v teh pravdnih postopkih ni ne zmagovalca ne poraženca," je še ocenil in dodal, da gre po njegovem v primeru občine Ankaran za pravno praznino. Zakonodaja sicer opredeljuje razpolaganje s premoženjem in status nove občine od ustanovitve do začetka njenega delovanja, "v primeru Ankarana pa smo prišli v situacijo, ko je občina ustanovljena, do konstituiranja pa je kar tri leta" in v tem obdobju ni jasno, kako je s pravico upravljanja in razpolaganja z nekdanjim premoženjem Mestne občine Koper, ki se nahaja na območju občine Ankaran; prav tako pa ni jasno, kdo je zastopnik nove občine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.