Vrhunec proti Erjavcu: "Boj Davida proti Goljatu"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vrhunec je potrdil obisk generalnega sekretarja Desusa, ta pa ga je obvestil, da ne bo dobil podpore, če bo njegova sodelavka kandidirala za predsednico stranke. Erjavec je pred tem to zanikal.
Oglej si celoten članek

Vršilec dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec se je odzval na izjavo predsednika Desusa Karla Erjavca, ki je zanikal izvajanje političnega pritiska na v. d. generalnega direktorja UKC. "Nikoli nisem dovolil in dopustil političnih pritiskov pri delovanju UKC Ljubljana," je v večerni izjavi dejal Vrhunec, ki zagotavlja, da je UKC vodil profesionalno, zakonito, gospodarno, v korist bolnikov in v skladu s poslanstvom.

Na svojem položaju se je večkrat spopadal s pritiski, o katerih pa ni želel javno razpravljati. "Ne bom dopustil, da se me postavlja na laž," je dejal. "Januarja lani je namreč k meni v pisarno UKC Ljubljana prišel takratni generalni sekretar Desusa z informacijo, da ne bom imel podpore predsednika Desusa Karla Erjavca pri ponovnem imenovanju za generalnega direktorja UKC Ljubljana, če bo moja sodelavka kandidirala za predsednico te stranke."

Vrhunec je to ocenil kot nedopusten politični pritisk in to ostro zavrnil, saj "nikoli ne bi dopustil, da se prek mene na kogarkoli izvaja politični pritisk". Dodal je, da se je o tem pogovoril tudi s takratnim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije in pričakoval, da se bodo ustrezne institucije s tem ukvarjale po uradni dolžnosti.

Pisala predsednici vlade

Vrhunčeva izjava je odziv na današnjo izjavo Karla Erjavca, potem ko je v javnost prišlo, da je Vrhunčeva soproga Alenka Magister Vrhunec predsednici vlade Alenki Bratušek in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala pismo, v katerem trdi, da je prvak Desusa pritiskal na njenega moža, je poročal časnik Dnevnik. Vrhunec je pisanje svoje žene komentiral z besedami, da gre za odraslo in odgovorono osebo, ki po svoji vesti dela v dobro njihove družine in še posebej njunih otrok. 

Erjavec: Vrhunec je za funkcijo neprimeren

Karl Erjavec je v izjavi za medije poudaril, da ni dal soglasja k Vrhunčevemu imenovanju za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, saj je ocenil, da je za to funkcijo neprimeren. Od generalnega direktorja se namreč pričakuje, da skrbi za zakonitost zaposlovanja. Glede na vse afere, ki se dogajajo na UKC, pa Simon Vrhunec svojih nalog ne opravlja zadovoljivo, meni minister. Kot dodaja, "ne trdi, da je Vrhunec koruptiven, temveč da ni vzpostavil mehanizmov, ki bi preprečevali korupcijo na UKC".

Nadaljnje preiskave in postopki bodo po Erjavčevem prepričanju pokazali, da se na UKC dogajajo nepravilnosti, za kar je generalni direktor tudi objektivno odgovoren.

Ogorčen nad namigovanji

Kot je pojasnil Erjavec, ne drži niti navedba v pismu, da je nekdanjega generalnega sekretarja stranke poslal k Vrhuncu, da bi pomočnica generalnega direktorja UKC Meta Vesel Valentinčič dobila odpoved. Poleg tega je zanikal navedbe, da naj bi poslanci Desusa podprli ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta ob interpelaciji v zameno za to, da bi policija začela postopke proti Vrhuncu. Kot je dodal, "gre za neresnico" in ne razume, "kako lahko nekdo to sploh napiše".

Erjavec je izrazil ogorčenje nad namigovanji navedenih v pismu, da naj bi z Virantom odredil hišno preiskavo pri Vrhuncu. To po njegovih besedah kaže le, da je pismo neverodostojno in polno neresnic. Kot je dodal, ne bi imel nobenega interesa za izvajanje vsega, kar mu je v pismu očitano. Z Vrhuncem se namreč osebno poznata, zato bi ga v vsakem primeru poklical in se z njim pogovoril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • dd
    20:48 15. April 2014.

    Ta Vrhunec bi moral v zapor. Toliko nezaslišanega gorja in nepravilnosti ko je povzročil si močno pa upa . <br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.