Vrnitev "odpisanih"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najnovejša javnomnenjska raziskava v igro vrača nekatere stranke, ki so bile v prvi polovici kampanje že skoraj odpisane. Zanimivi tudi vzorci "prebega" volivcev.
Oglej si celoten članek

SD, DeSUS, SLS in NSi, ki jim je v prvi polovici kampanje kazalo slabo, so se vrnile na prizorišče. Omenjene stranke namreč dosegajo boljše rezultate kot pred dvema tednoma, kaže Valiconova raziskava. To naj bi pojasnilo, kam je odšel del volivcev, ki so še pred dvema tednoma podprli Gregorja Viranta.

Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi največ glasov dobila SDS, in  sicer 28,3 odstotka. Na drugem mestu bi pristala Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija z 20,5 odstotka, na tretjem pa Državljanska lista Gregorja Viranta s 13,1 odstotka. Sledile bi DeSUS z 9 odstotki, SD s 7,8 odstotka, SLS s 5,8 odstotka in NSi s 3,7 odstotka.

TRS bi dobil 3,2 odstotka glasov, SNS 3,1 odstotka, LDS 2,2 odstotka, SMS - Zeleni 1,1 odstotka, DSD 0,7 odstotka, Zares 0,6 odstotka, medtem ko bi se med preostale stranke porazdelil odstotek glasov. Volitev bi se udeležilo okoli 60 odstotkov volilnih upravičencev.

Kam odhajajo volivci?

Primerjali so tudi premike volivcev v primerjavi z njihovo podporo danes in leta 2008. Iz rezultatov je razvidno, da se lahko SDS zanaša predvsem na svoje volivce iz leta 2008. Volivce izgubljajo predvsem na račun Viranta, v manjši meri pa tudi na račun NSi. Posežejo lahko kvečjemu po prebežnikih, novih volivcev pa ni na obzorju.

Novi stranki, Jankovićeva in Virantova, sta večinski delež svojih privržencev vzeli levemu trojčku. Med Virantovimi volivci so tudi nekdanji volivci SDS, oba pa pridobivata tudi na račun SNS.

SD izgublja tudi na račun DeSUS-a in SLS. Trenutno volilno telo stranke tako predstavlja v glavnem le še del volivcev stranke iz leta 2008.

Premiki volivcev glede na soočenja

Virant je v prvem obdobju kampanje pritegnil več kot 20 odstotkov volivcev, ki so leta 2008 volili SD, DeSUS, Zares, SLS, SNS in SDS. Po 10. novembru je podpora teh volivcev padla pod raven 20 odstokov. Po soočenjih pa mu je uspelo pridobiti več kot 20 odstotkov volivcev LDS iz leta 2008.

Foto: Valicon raziskava valicon
Sredina predstavlja točko, na kateri bi se stranka znašla, če ne bi niti pridobila niti izgubila glasov iz leta 2008. Zato sta najvišje na sliki oba novinca, najnižje pa je SD, ki je v primerjavi z 2008 izgubila največ. Stranke nad sredino v primerjavi z letom 2008 pridobivajo, pod sredino pa izgubljajo.

Umestitev na levi ali desni del slike odraža percepcijo volivcev, ali je stranka bolj levo ali bolj desno usmerjena. Puščice ponazarjajo prehode od stranke k stranki, a le v primeru, da je odšlo vsaj 20 odstotkov glasov iz leta 2008.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:51 23. November 2011.

    Slovencem tudi ljubi bog ne more več pomagati. Javnomnenjske ankete kažejo, da so najbolj pribljubljeni in zaželjeni na vrhu te …

  • 15:10 22. November 2011.

    Končno so se začeli pojavljati v medijih podatki anket za "majhne stranke". Te stranke niti ne bi bile tako neopazne, …

  • 13:58 22. November 2011.

    Ne se prehitro veselit.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.