Vsaj pet razredov manj

Foto: Anže Petkovšek slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr
Šolski okoliši. V oddelku najmanj 24 otrok. Prevozi tudi v druge dele mesta.
Oglej si celoten članek

"Projekcije na podlagi obstoječega števila učencev kažejo, da uveljavitev predlogov zakonov pomeni od pet do sedem manj priznanih oddelkov v naslednjem šolskem letu," pojasnjujejo na mariborski občini, kjer pričakujejo dodatna pojasnila s šolskega ministrstva.

Vlada namerava namreč varčevati tudi tako, da se v naseljih, ki imajo dve ali več javnih osnovnih šol, oblikuje skupni šolski okoliš, lokalna skupnost pa bi bila tista, ki bi razporejala otroke po posameznih osnovnih šolah. Število otrok 1. razreda v šolah v skupnem okolišu določi in razmesti ustanovitelj, in sicer tako, da se število otrok v 1. razredu deli s 24. V Mariboru to pomeni, da bo imelo 16 osnovnih šol enoten šolski okoliš.

V devet letih tri šole manj

"Ne strinjamo se s tem, da je Maribor enoten šolski okoliš. Ob ureditvi, da je v oddelku najmanj 24 otrok, bi morali starši voziti otroke tudi v druge dele mesta. To se nam ne zdi smiselno in dvomimo, da bodo starši to z lahkoto sprejeli," pojasnjuje Damir Orehovec, predsednik kolegija mariborskih osnovnih šol. Ob upoštevanju enotnega šolskega okoliša in novem minimalnem številu otrok v razredu naj bi na območju Maribora v prihodnjih devetih letih svoja vrata zaprle tri osnovne šole.

Bojijo se dodatnih stroškov

Odločitev, kako se bodo polnili razredi v osnovnih šolah, bo v rokah občin, ki so ustanoviteljice šol. Glede na predlagano zakonodajo bi za naslednje šolske leto otroke morale razmestiti do konca marca. "Zelo se bojimo, ker ni meril in ni določenega načina, kako bi se učenci vpisovali, katero šolo bi izbrali, predvsem pa se bojimo, da bomo morali otroke voziti na velike razdalje," pojasnjuje Tonica Bončina, predsednica Aktiva svetov staršev mariborskih osnovnih šol.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.