Vsaj učbeniki zastonj

Foto: Žurnal24 Od staršev je odvisno, koliko denarja so pripravljeni odšteti za šolske potrebšč
Za zvezke in druge potrebščine je treba seči globoko v žep. Po naših izračunih osnovne potrebščine za otroka skupaj znesejo celih 340 evrov.
Oglej si celoten članek

Novo šolsko leto je pred vrati. Te dni je tudi po mariborskih papirnicah in knjigarnah videti veliko staršev z otroki, ki izbirajo pisane zvezke in delovne zvezke za nov šolski začetek.
Na nas pa se je obrnil oče bodoče četrtošolke ene izmed mariborskih osnovnih šol, ki je zgrožen nad cenami šolskih potrebščin: "Za nekaj delovnih zvezkov in najosnovnejši paket zvezkov, ki jih naša hči potrebuje v šoli, smo odšteli več kot 170 evrov. To je veliko denarja."


© Žurnal24

 
Sami ali prek ponudnikov
"Konec šolskega leta damo učencem seznam delovnih zvezkov in potrebščin, ki jih potrebujejo za prihodnje leto. Te določijo učitelji. Zraven jim priložimo še ponudbe treh podjetij, kjer lahko kupijo delovne zvezke in zvezke. Ali jih kupijo prek teh ponudnikov ali sami, je njihova odločitev. Cene delovnih zvezkov so tako ali tako povsod iste. Učbenike pa si učenci lahko izposodijo v učbeniškem skladu. Ta strošek krije ministrstvo. Za zvezke pa je tako, da si mnogi raje izberejo takšne s popularnimi motivi v papirnicah," je za Žurnal24 povedala Janja Kajnik , odgovorna za učbeniški sklad na OŠ Angela Besednjaka.
Cene delovnih zvezkov se za mariborske osnovne šole gibljejo med nekaj več kot 33 evrov za prvošolčke in do okoli 150 evrov za devetošolce.

Kje je meja?
Cene šolskih potrebščin, kot so zvezki, pisala in torbe, se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. "Mariborčani zapravijo na primer za svojega petošolca pri nas nekje v povprečju od 120 do 130 evrov. V ta znesek so všteti zvezki, torba, pisala, barvice in podobno," nam je pojasnil David Fricl , poslovodja papirnice Leonardo. Kakšen je znesek, ko si otroci izberejo zvezke in druge malenkosti za v šolo, pa je odvisno tudi od popustljivosti staršev. "Ravno sem plačal 160 evrov za novo torbo, nekaj pisal in osem zvezkov. Za šolo mi ni nikoli žal denarja. Če se bo le učil," je hitel razlagati Mariborčan, ki smo ga skupaj s sinom srečali v eni izmed papirnic sredi mesta.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.