"Vsak dan dobivamo polena pod noge"

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Priprave na odcepitev od Kopra, zaživela bo predvidoma leta 2015.
Oglej si celoten članek

Na projektu nove Občine Ankaran, ki jo je z odločbo leta 2011 ustanovilo ustavno sodišče, prostovoljno dela 25 ljudi, pove predsednik ankaranske krajevne skupnosti (KS) Gregor Strmčnik. Prihodnje leto jeseni, ko bodo lokalne volitve, bodo lahko tudi v Ankaranu izvolili svojega župana in občinski svet, sama občina pa bo v skladu z že omenjeno odločbo zaživela z novim letom, in sicer januarja 2015. Mestna občina Koper (MOK) prihodnjih dogodkov ne komentira, češ da imajo s KS Ankaran še nerešene sodne zadeve.

Koper želel prodati zemljišča

KS Ankaran je po zadnji odločbi ustavnega sodišča (januarja), zakonit zastopnik nove občine pri razpolaganju z njenim premoženjem. Sodišče je tako ustavilo namere MOK, ki je kljub nasprotovanju lokalne skupnosti prek dražb poskušala prodati zemljišča na območju Ankarana. "Zamisel nove občine je, da se ohrani vse naravne danosti – kmetijska zemljišča, vinograde in oljčnike –, namesto da bi se izvajala pogubna politika koprske občine s pozidavami na eni strani in podleganje pritiskom Luke Koper na drugi," razlaga Strmčnik.

Sosedje pritiskajo

MOK je KS Ankaran ukinil tudi financiranje, zaradi česar so vložili odškodninsko tožbo za 60 tisoč evrov. "Vsak dan pričakujemo tri polena pod noge," o pritiskih pravi Strmčnik, ki je prepričan, da je zaradi njegovih aktivnosti za ustanovitev ankaranske občine izgubil tudi službo. Na delovnem sodišču je že pravnomočno dokazal, da so ga nezakonito odpustili. Postopek, s katerim izpodbija sklep nadzornega sveta o krivdni razrešitvi z mesta člana uprave Triglava zdravstvene zavarovalnice, pa še poteka.

Ankarančani želijo pol

Ena izmed težjih nalog bo priprava delitvene bilance premoženja. Glede delitve občinskih prihodkov od Luke Koper je po Strmčnikovem mnenju stvar jasna: polovica pristanišča je v Občini Ankaran, zato ji pripada tudi polovica nadomestila za stavbno zemljišče, koncesijo pa pobere država. Ali se bo del koncesije vračal, kot trenutno velja, v MOK, pa bo stvar dogovora, meni. Koprski proračun bo zaradi odcepitve Ankarana zmanjšan tudi za povprečnino na prebivalca v Občini Ankaran (ta znaša 536 evrov na prebivalca).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:27 23. Junij 2013.

    Če bo po Virantovih zamislih potrebno združevati občine, se bojim, da Ankaran ne bo ustanovil občine, ker ne izpolnjuje zakonskih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.