Vsak dan izgine 10 hektarjev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kmetijska zemljišča. Država slab varuh. Že deset let izgublja najboljšo zemljo.
Oglej si celoten članek

Računsko sodišče (RčS) ugotavlja, da vlada, kmetijsko in okoljsko ministrstvo ter sklad kmetijskih zemljišč v letu 2010 niso uspešno varovali kmetijskih zemljišč. V desetletju je izginilo 37.989 hektarjev teh zemljišč oziroma deset hektarjev na dan.

Uničevanje zaradi naselij

Zaradi sprejemanja občinskih načrtov je bila spremenjena namenska raba na več kot 2.300 hektarjih kmetijskih zemljišč. Od tega je bila slaba polovica v kategoriji najboljših. Država tudi načrtuje spremembo namenske rabe na skoraj 300 dodatnih hektarjih. "Kmetijska zemljišča, zlasti tista najboljša, so nenadomestljiv vir," opozarja predsednik RčS Igor Šoltes.

Pri nas je v obdelavi bistveno manj njiv in vrtov kot v Evropski uniji (EU), saj v povprečju obdelujemo 866 kvadratnih metrov na prebivalca, medtem ko je v EU povprečje več kot dva tisoč kvadratnih metrov. RčS ugotavlja, da država nima enotne evidence kmetijskih zemljišč, ki bi jih varovala za samooskrbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:12 13. Marec 2013.

    Kdo je pa profitiral, da je takšen zakon sploh bil sprejet? Sledite denarju...

  • 08:09 13. Marec 2013.

    Računsko sodišče bi namesto floskul lahko napisalo recept, kako obdelovati kmetijska zemljišča, da bodo za enako število ur dela prinašala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.